Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 13.03.2018 року у справі №486/1138/16-а

Ухвала КАС ВП від 13.03.2018 року у справі №486/1138/16-а

29.05.2020
Автор:
Просмотров : 117

ПОСТАНОВА

Іменем України

07 березня 2018 року

м. Київ

справа № 486/1138/16-а

адміністративне провадження № К/9901/3103/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Анцупової Т. О.,

суддів: Кравчука В. М., Стародуба О. П.,

розглянувши у письмовому провадженні у касаційній інстанції адміністративну справу №486/1138/16-а

за позовом ОСОБА_2 до Южноукраїнського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області, Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області про визнання дій неправомірними та зобов'язання призначити пенсію за віком на пільгових умовах,

за касаційною скаргою Южноукраїнського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області на постанову Южноукраїнського міського суду Миколаївської області (у складі судді Волкової О. І.) від 11 липня 2017 року та постанову Одеського апеляційного адміністративного суду (у складі суддів Зуєвої Л. Є., Шевчук О. А., Федусика А. Г.) від 11 жовтня 2017 року, установив:

І. ПРОЦЕДУРА

1. У жовтні 2016 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Управління Пенсійного фонду України Миколаївської області, Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, в якому просив:

- визнати неправомірними дії Южноукраїнського об'єднаного УПФУ Миколаївської області щодо відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах;

- зобов'язати відповідача зарахувати до пільгового стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, період роботи за професією монтажник по монтажу стальних і залізобетонних конструкцій з 22 серпня 1992 року по 17 квітня 2001 року, що становить 8 років 7 місяців 26 днів;

- зобов'язати відповідача призначити та виплатити пенсію за віком на пільгових умовах починаючи з 07 червня 2016 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що працював на роботі зі шкідливими і важкими умовами праці, що на його думку, є підставою для призначення йому пенсії на пільгових умовах. Проте відповідачем відмовлено у цьому у зв'язку з тим, що період роботи з 22 серпня 1992 року по 17 квітня 2001 року не враховано до стажу роботи із шкідливими та важкими умовами праці у зв'язку з відсутністю інформації щодо належності робочого місця заявника до певного структурного підрозділу та відповідно підтвердження його атестації за умовами праці.

2. Постановою Южноукраїнського міського суду Миколаївської області від 11 липня 2017 року адміністративний позов задоволено частково; визнано неправомірними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області при винесенні рішення №6/4 засідання комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсій на пільгових умовах від 05 травня 2016 року про відмову ОСОБА_2 в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах за Списком № 2; зобов'язано Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області повторно розглянути звернення ОСОБА_2 щодо зарахування до пільгового стажу період роботи монтажником по монтажу стальних і залізобетонних конструкцій в Южноукраїнському будівельно-монтажному управлінні тресту «Донбасатоменергомонтаж з 22 серпня 1992 року по 17 квітня 2001 року; зобов'язано ГУ Пенсійного фонду України в Миколаївській області прийняти вмотивоване рішення про зарахування або відмову пільгового стажу позивачу, роз'яснити позивачу порядок призначення пенсії на пільгових умовах та які необхідно вчинити йому дії щоб підтвердити наявний стаж робот; в частині позовних вимог про визнання дій Южноукраїнського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області неправомірними відмовлено.

3. Постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 11 жовтня 2017 року задоволено апеляційну скаргу ОСОБА_2; апеляційні скарги Южноукраїнського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області та Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області задоволено частково; постанову Южноукраїнського міського суду Миколаївської області від 11 липня 2017 року скасовано; прийнято нову постанову, якою адміністративний позов ОСОБА_2 задоволено; визнано неправомірними дії Южноукраїнського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області щодо відмови у призначенні пенсії ОСОБА_2 за віком на пільгових умовах; зобов'язано Южноукраїнське об'єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області зарахувати до пільгового стажу ОСОБА_2, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, період роботи за професією монтажник по монтажу стальних і залізобетонних конструкцій з 22 серпня 1992 року по 17 квітня 2001 року, що становить 8 років 7 місяців 26 днів; зобов'язано відповідача призначити ОСОБА_2 та виплатити пенсію за віком на пільгових умовах починаючи з 07 червня 2016 року.

4. Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, Южноукраїнське об'єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області звернулося з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення норм процесуального та матеріального права, просить скасувати постанову Южноукраїнського міського суду Миколаївської області від 11 липня 2017 року та постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 11 жовтня 2017 року, прийняти нову постанову, якою відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

5. Ухвалою Верховного Суду від 05 січня 2018 року відкрито касаційне провадження за вказаною касаційною скаргою та установлено десятиденний строк з моменту отримання вказаної ухвали для подачі відзиву на касаційну скаргу.

6. 30 січня 2018 року на адресу суду надійшов відзив ОСОБА_2, в якому позивач просить залишити касаційну скаргу без задоволення, рішення апеляційного суду - без змін.

7. Ухвалою Верховного Суду від 05 березня 2018 року справу призначено до касаційного розгляду в порядку письмового провадження.

II. ОБСТАВИНИ СПРАВИ

8. Судами попередніх інстанцій встановлено, що ОСОБА_2 звернувся до відповідача з заявою про призначення йому пенсії за віком на пільгових умовах, до якої додав копію паспорту, ідентифікаційного коду, трудової книжки, особової картки № 4236/94, копії наказів з особового складу, про проведення атестації робочих місць від 17 грудня 1998 року № 93, копії архівних довідок.

9. Рішення Комісії при ГУ ПФУ в Миколаїівській області від 05 травня 2016 року № 6/4 зараховано період роботи з 01 червня 1988 року по 21 серпня 1992 року до стажу роботи із шкідливими та важкими умовами праці відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та відмовлено в зарахуванні періоду з 22 серпня 1992 року по 17 квітня 2001 року до стажу роботи із шкідливими та важкими умовами праці в зв'язку з відсутністю інформації щодо належності робочого місця заявника до певного структурного підрозділу та відповідно підтвердження його атестації за умовами праці.

10. Рішенням Южноукраїнського об'єднаного управління Пенсійного фонду України від 13 червня 2016 року №15 на підставі рішення комісії при ГУ ПФУ в Миколаївській області від 05 травня 2016 року № 6/4 відмовлено в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах.

ІІІ. ОЦІНКА СУДІВ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

11. Рішення суду першої інстанції в частині задоволених позовних вимог мотивоване тим, що рішення від 05 червня 2016 року № 6/4 про відмову у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах Головного Управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області не вмотивоване та не аргументовано, прийняте без належних на то правових підстав та без наведення конкретної мотивації. У зв'язку з чим суд визнав за можливе здійснити захист порушених прав позивача, шляхом зобов'язання Головного Управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області повторно розглянути звернення ОСОБА_2 щодо зарахування до пільгового стажу період роботи монтажником по монтажу стальних і залізобетонних конструкцій в Южноукраїнському будівельно-монтажному управлінні треста «Донбасатоменергомонтаж» з 22 серпня 1992 року по 17 квітня 2001 року та прийняти вмотивоване рішення про зарахування або відмову пільгового стажу ОСОБА_2, роз'яснити позивачу порядок призначення пенсії на пільгових умовах та які необхідно вчинити йому дії щоб підтвердити наявний стаж роботи.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст