Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 19.02.2018 року у справі №464/5571/16-а

Ухвала КАС ВП від 19.02.2018 року у справі №464/5571/16-а

29.05.2020
Автор:
Просмотров : 105

ПОСТАНОВА

Іменем України

07 березня 2018 року

м. Київ

справа №464/5571/16-а

адміністративне провадження №К/9901/1844/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Анцупової Т. О.,

суддів: Кравчука В. М., Стародуба О. П.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні адміністративну справу № 464/5571/16-а

за позовом ОСОБА_2 до Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії,

за касаційною скаргою Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області на постанову Сихівського районного суду м. Львова від 09 листопада 2016 року (у складі судді Круглікової А. В.) та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 23 листопада 2017 року (у складі колегії суддів Сафронової С. В, Мельника В. В., Чепурнова Д. В.), установив:

I. ПРОЦЕДУРА

1. У липні 2016 року ОСОБА_2 звернувся до Сихівського районного суду м. Львова з позовом до Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області, у якому просив:

- визнати протиправною бездіяльність Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області щодо невиплати одноразової грошової допомоги в зв'язку з встановленням інвалідності та втратою працездатності;

- зобов'язати відповідача Головне управління Державної фіскальної служби у Львівській області нарахувати та виплатити йому одноразову грошову допомогу в зв'язку з встановленням інвалідності та втратою працездатності;

- стягнути з Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області одноразову грошову допомогу в зв'язку з встановленням інвалідності та втратою працездатності в розмірі 31543,20 грн.

2. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що після звільнення із служби в органах податкової міліції та встановлення інвалідності у зв'язку із захворюванням, пов'язаним з проходженням служби, в нього виникло право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про міліцію», однак виплату такої допомоги відповідачем протиправно не здійснено.

3. Постановою Сихівського районного суду м. Львова від 09 листопада 2016 року позовні вимоги задоволено частково;

- визнано протиправною бездіяльність Головного управління ДФС у Львівській області та зобов'язано нарахувати та виплатити ОСОБА_2 одноразову грошову допомогу в зв'язку із встановленням інвалідності та втратою працездатності. В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

4. Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 23 листопада 2017 року змінено постанову Сихівського районного суду м. Львова від 09 листопада 2016 року, виклавши її другий абзац резолютивної частини в наступній редакції: «Визнати протиправною бездіяльність Головного управління ДФС у Львівській області щодо ненарахування та невиплати ОСОБА_2 одноразової грошової допомоги та зобов'язати Головне управління ДФС у Львівській області здійснити нарахування та виплату ОСОБА_2 одноразової грошової допомоги в розмірі 150-кратного прожиткового мінімуму, установленого законом для працездатних осіб, відповідно до статті 23 Закону України «Про міліцію», в редакції, чинній станом на момент звернення із заявою про здійснення виплати одноразової грошової допомоги. В решті постанову суду першої інстанції залишено без змін.

5. Не погоджуючись з вказаними рішеннями судів, Головне управління Державної фіскальної служби у Львівській області звернулося до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову Сихівського районного суду м. Львова від 09 листопада 2016 року та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 23 листопада 2017 року з прийняттям нового рішення про відмову у позові.

6. 21 грудня 2017 року касаційну скаргу Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області на постанову Сихівського районного суду м. Львова від 09 листопада 2016 року та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 23 листопада 2017 року у справі № 464/5571/16-а передано для розгляду до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

7. Згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 05 січня 2018 року вказану касаційну скаргу передано колегії суддів у складі: судді-доповідача Анцупової Т. О., суддів Кравчука В. М., Стародуба О. П.

8. Ухвалою Верховного Суду від 10 січня 2018 у зазначеній справі було відкрито провадження та установлено десятиденний строк з моменту отримання вказаної ухвали для подачі відзиву на касаційну скаргу.

9. У відзиві на касаційну скаргу, який надійшов до суду 31 січня 2018 року, позивач заперечує проти доводів скаржника з підстав, якими керувались суди, задовольняючи позов.

10. Відповідач подав до суду заперечення на відзив, мотиви якого повністю співпадають з доводами, викладеними ним у касаційній скарзі.

11. Скаржником у касаційній скарзі заявлено клопотання про участь у судовому засіданні суду касаційної інстанції, разом з тим, згідно вимог ст. 340, 343 КАС України, Суд дійшов висновку про можливість попереднього розгляду даної справи за наявними у справі матеріалами, про що постановлено ухвалу від 05 березня 2018 року.

II. ОБСТАВИНИ СПРАВИ

12. Судами попередніх інстанцій встановлено, що згідно з наказом Головного управління Міндоходів у Львівській області від 02 червня 2015 року №71-о ОСОБА_2 було звільнено з податкової міліції у запас Збройних Сил України, із постановкою на військовий облік, згідно з підпунктом «б» пункту 64 Положення про проходження служби рядовим та начальницьким складом органів внутрішніх справ України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 1991 року № 114.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст