Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Ухвала КАС ВП від 02.05.2019 року у справі №759/5773/17

Ухвала КАС ВП від 02.05.2019 року у справі №759/5773/17

29.10.2020
Автор:
Просмотров : 94

ПОСТАНОВА

Іменем України

05 червня 2020 року

Київ

справа №759/5773/17

адміністративне провадження №К/9901/12910/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Загороднюка А.Г.,

суддів: Єресько Л.О., Соколова В.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження касаційні скарги Києво-Святошинської районної ради Київської області, Києво-Святошинського виробничого управління житлово-комунального господарства на постанову Святошинського районного суду м. Києва від 13 жовтня 2017 року (суддя: Сенько М.Ф.) та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 03 квітня 2019 року (судді: Чаку Є.В., Файдюк В.В., Мєзєнцев Є.І.) у справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Києво-Святошинської районної ради Київської області, третя особа - Києво-Святошинське виробниче управління житлово-комунального господарства про визнання дій протиправними,

УСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог та їх обґрунтування

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 (далі - позивачі) звернулися до суду з адміністративним позовом до Києво-Святошинської районної ради Київської області, третя особа - Києво-Святошинське виробниче управління житлово - комунального господарства про визнання протиправними дії Києво-Святошинської районної ради сьомого скликання в частині невиконання в повному обсязі рішення Києво-Святошинської районної ради сьомого скликання від 07 липня 2016 року № 144-11-VII «Про заборону та припинення приймання твердих побутових відходів КП «Києво-Святошинське виробниче управління житлово-комунального господарства» та зобов`язання виконати відповідне рішення в повному обсязі; визнання протиправною бездіяльність Києво-Святошинської районної ради сьомого скликання в частині ненадання відповіді на звернення ОСОБА_1 від 03 жовтня 2016 року № РГ-398, № РГ-399 та зобов`язання відповідача розглянути звернення позивача і надати відповідь.

В обґрунтування позову вказували на протиправність дій відповідача, оскільки відповідь на звернення ОСОБА_1 від 03 жовтня 2016 року в порушення Закону України «Про звернення громадян» не отримали.

Крім того, позивачі вважають протиправними дії відповідача через невиконання у повному обсязі рішення Києво-Святошинської районної ради сьомого скликання від 07 липня 2016 року № 144-11-VII «Про заборону та припинення приймання твердих побутових відходів КП «Києво-Святошинське виробниче управління житлово-комунального господарства».

Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій.

Постановою Святошинського районного суду м. Києва від 13 жовтня 2017 року, яка залишена без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 03 квітня 2019 року, позов задоволено. Визнано протиправною бездіяльність Києво-Святошинської районної ради сьомого скликання в частині ненадання відповіді на звернення ОСОБА_1 від 03 жовтня 2016 року № РГ-398, № РГ-399 з приводу полігону твердих побутових відходів в с. Тарасівка.

Визнано протиправною бездіяльність Києво-Святошинської районної ради сьомого скликання в частині невиконання у повному обсязі рішення Києво-Святошинської районної ради сьомого скликання від 07 липня 2016 року № 144-11-VII «Про заборону та припинення приймання твердих побутових відходів КП «Києво-Святошинське виробниче управління житлово-комунального господарства».

Зобов`язано Києво-Святошинську районну раду сьомого скликання надати вмотивовану відповідь на звернення ОСОБА_1 від 03 жовтня 2016 року № РГ-398, № РГ-399 з приводу полігону твердих побутових відходів в с. Тарасівка.

Зобов`язано Києво-Святошинську районну раду сьомого скликання виконати у повному обсязі рішення від 07 липня 2016 року № 144-11-VII «Про заборону та припинення приймання твердих побутових відходів КП «Києво-Святошинське виробниче управління житлово-комунального господарства».

Рішення судів попередніх інстанції мотивовані тим, що з боку суб`єкта владних повноважень порушено право Дітковської О.В., надане Конституцією України, на реалізацію відстоювання своїх прав і законних інтересів, викладених у зверненнях від 03 жовтня 2016 року № РГ-398, № РГ-399, оскільки всупереч статі 18 Закону України «Про звернення громадян» від 2 жовтня 1996 року № 393/96-ВР (далі - Закон № 393/96-ВР) не одержала письмову відповідь про результати їх розгляду.

Також, суди встановили, що відповідачем не виконано рішення Києво-Святошинської районної ради сьомого скликання від 07 липня 2016 року № 144-11-VII «Про заборону та припинення приймання твердих побутових відходів КП «Києво-Святошинське виробниче управління житлово-комунального господарства» в частинах:

- припинення КП «Києво-Святошинське виробниче управління житлово-комунального господарства» у строк до 14 липня 2016 року договорів на прийняття та утилізацію твердих побутових відходів;

- розроблення у строк до 14 липня 2016 року, за участі представників ДЦ «Iнститут громадського здоров`я імені О.М. Марзєєва» НАМН України, комплексу необхідних невідкладних заходів щодо тимчасової консервації полігону твердих побутових відходів та подання їх на затвердження Києво-Святошинської районної ради;

- забезпечення неухильного дотримання технології присипки відходів, проведення присипки відходів ізолюючим матеріалом, здійснення огорожі території та відновлення межі земельної ділянки полігону твердих побутових відходів, розташованого на території с.Тарасівка;

- підготування у строк до 07 серпня 2016 року відповідним підрозділам Києво-Святошинської районної державної адміністрації матеріалів щодо організації нового полігону твердих побутових відходів, у тому числі, щодо надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки КП «Києво-Святошинське виробниче управління житлово-комунального господарства» для будівництва та експлуатації нового полігону твердих побутових відходів та винести їх на розгляд ради;

- проінформування населення Києво-Святошинського району про негативний вплив полігону твердих побутових відходів на території с. Тарасівка на стан навколишнього середовища та здоров`я населення.

- проведення конкурсу на заміщення посади генерального директора КП «Києво- Святошинське виробниче управління житлово-комунального господарства» та оголошення результатів до 01 вересня 2016 року;

- в межах реалізації програми «Охорона довкілля та раціональне використання природних ресурсів Києво-Святошинського району Київської області 2012-2016 роках» виділення коштів з бюджету Києво-Святошинського району в сумі 1 500 000 гривень, необхідних для виконання необхідних заходів, визначених в пункті 1 даного рішення.

Суди попередніх інстанцій дійшли висновку про протиправну бездіяльність Києво-Святошинської районної ради сьомого скликання в частині ненадання відповіді на звернення ОСОБА_1 від 03 жовтня 2016 року та в частині невиконання у повному обсязі рішення Києво-Святошинської районної ради сьомого скликання від 07 липня 2016 року № 144-11-VII «Про заборону та припинення приймання твердих побутових відходів КП «Києво-Святошинське виробниче управління житлово-комунального господарства».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст