Главная Блог Аналитические статьи Статьи Порядок поновлення договорів оренди землі сільськогосподарського призначення

Порядок поновлення договорів оренди землі сільськогосподарського призначення

22.08.2019
Автор:
Просмотров : 3120

Положення законів не завжди чіткі, а тому вони мають тлумачитись та застосовуватись судами найбільш очевидно та передбачувано для нормального функціонування правовідносин у державі, повідомляє blog.liga.net

У 2018 році у справі №920/739/17 ми здійснювали представництво інтересів скаржника у Верховному Суді. Справу розглядав Верховний Суд у складі палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду у складі колегії із дев'яти суддів. Предметом спору було поновлення договору оренди землі сільськогосподарського призначення в порядку статті 33 Закону України “Про оренду землі”.

10.09.2018 Верховний Суд підтримав нашу правову позицію, викладену у касаційній скарзі, та висловив правовий висновок щодо застосування положень статті 33 Закону України “Про оренду землі”.

До моменту прийняття постанови Верховного Суду від 10.09.2018 по справі №920/739/17 судами загальної, адміністративної та господарської юрисдикцій було зупинено провадження у 417 судових справах із подібним предметом спору.

З моменту прийняття постанови Верховного Суду від 10.09.2018 по справі №920/739/17 висновки щодо застосування положень статті 33 Закону України “Про оренду землі” лягли в основу 660 судових рішень судів загальної, адміністративної та господарської юрисдикцій.

Наразі, ухвалою Великої Палати Верховного Суду від 06.08.2019 прийнято до свого провадження справу №320/5724/17, при розгляді якої буде вирішуватись питання про можливий відступ від правових висновків, викладених у постанові Верховного Суду від 10.09.2018 по справі № 920/739/17.

Читайте статтю: Землі колгоспів – селянам чи знову щось пішло не так?

Так, Законом України "Про оренду землі" визначено умови укладення, зміни, припинення і поновлення договору оренди землі. Статтею 33 Закону України "Про оренду землі" регламентовано поновлення договору оренди землі на новий строк як у випадку реалізації переважного права орендаря перед іншими особами (частини 1- 5 цієї норми), так і у випадку, коли орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди (частина 6 цієї норми).

Верховний Суд по справі №920/739/17 висловив висновок про те, що підстави для поновлення договору оренди земельної ділянки, що передбачені у частинах 1- 5 і частині 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі", не пов'язані одна з іншою.

Для застосування положень частин 1-5 статті 33 Закону України "Про оренду землі" та визнання за орендарем переважного права на поновлення договору оренди необхідно встановити такі юридичні факти:

1. орендар належним чином виконує свої обов'язки за договором;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст