Главная Блог Аналитические статьи Статьи Получение сведений из ЕРДР на адвокатский запрос: БП ВС на стороне защиты

Получение сведений из ЕРДР на адвокатский запрос: БП ВС на стороне защиты

02.06.2020
Просмотров : 7793

Споры о предоставлении сведений из ЕРДР на стадии их внесения относятся к административной юрисдикции, а права адвоката подлежат защите. Такие выводы закрепила в своем постановлении БП ВС, пишет zib.com.ua

Аналізуйте судовий акт: Інформація, яка міститься в ЄРДР, окрім такої, що містить таємницю слідства є публічною (ВП/ВС у справі № 826/7244/18 від 08.04.2020)

Check-up для клієнта

На початковій стадії захисту від кримінальних обвинувачень адвокати в першу чергу пропонують своїм клієнтам здійснити так званий check-up їх юридичного становища. Зокрема, перевірити наявність певних претензій з боку правоохоронних органів з функціями слідства.

Для цього клієнтові зазвичай пропонується звернутися з адвокатськими запитами до правоохоронних органів, у яких слід поставити питання про наявність чи відсутність в Єдиному реєстрі досудових розслідувань проваджень, де в тому чи іншому статусі може бути зазначено прізвище клієнта. Фактично йдеться про отримання відомостей про провадження, в яких клієнтові ще не повідомлено про підозру, з метою вчасної та належної підготовки захисту.

Більше того, практичною метою отримання таких відомостей може бути необхідність здійснення захисту до вручення повідомлення про підозру з посиланням лише на практику Європейського суду з прав людини у справах «Салов проти України» та «Eckle v. Germany». Це пов’язано з тим, що, попри неповідомлення про підозру, правоохоронні органи можуть суттєво і впродовж тривалого часу вчиняти дії, спрямовані на звуження чи обмеження прав особи.

Утім, такі запити часто-густо Генеральна прокуратура залишає без задоволення, зазначаючи про необхідність звертатися в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом. Водночас КПК не передбачає порядку отримання відповідної інформації від органу досудового розслідування. Єдиним належним та ефективним засобом правового захисту залишається звернення до суду з адміністративним позовом.

Читайте статью: Возможность обжалования подозрения не может зависеть от даты внесения сведений в ЕРДР

Частково, але в потрібному обсязі

Так, рішенням від 21.12.2018 Окружного адміністративного суду м.Києва у справі №826/7244/18, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 11.03.2019, такий позов до ГПУ було задоволено.

Прикметно, що Генпрокуратура сумлінно виконала судове рішення та надала адвокатові повний перелік кримінальних проваджень із зазначенням їхніх номерів та дати внесення до ЄРДР, в яких тим чи іншим чином фігурує прізвище клієнта.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст