Главная Блог Аналитические статьи Статьи Письмове опитування учасників справи як свідків

Письмове опитування учасників справи як свідків

07.10.2019
Просмотров : 23885

Законом України від 3 жовтня 2017 року №2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (далі за текстом – Закон №2147-VIII) внесено істотні зміни, відповідно до яких у вітчизняному законодавстві з’явився новий інститут доказування, так зване – письмове опитування учасників справи як свідків.

Порядок застосування письмового опитування регламентовано статтями 90 ГПК Укранїни та 93 ЦПК України. Відповідно, учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи або у додатку до неї не більше (про додаток виключно у ГПК України) десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи.

Стаття 90 ГПК України,

Стаття 93 ЦПК України,

«Учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи або у додатку до неї не більше десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи».

«Учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи, що ним подається до суду, не більше десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи».

До заяв по суті справи процесуальне законодавство України відносить, позовну заяву, відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення та пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Тобто, виходячи з вищезазначеного, вбачається, що законодавець встановив відповідний строк та порядок застосування даного інституту доказування. Відповідно, позивач може скористатися даним інститутом доказування поставивши десять питань у позовній заяві,відповідач у відзиві на позовну заяву, у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, третя особа у поясненні щодо позову або відзиву у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі або ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні (якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні).

Порядок надання заяви свідка(відповіді), чи відмови від відповіді та особи які звільняються від надання відповіді.

Учасник справи, якому поставлено питання, зобов’язаний надати повну та обґрунтовану відповідь окремо на кожне запитання по суті. Також учаснику справи можуть бути поставлені письмові запитання, що пов’язані з наданням відповідних доказів, що підтверджували б його відповіді. У такому випадку, учасник справи разом з наданням заяви свідка повинен надати копії відповідних письмових чи електронних доказів.

На запитання до учасника справи, який є юридичною особою, відповіді надає її керівник або інша посадова особа за його дорученням. Відповіді на запитання подаються до суду учасником справи у формі заяви свідка не пізніш як за п’ять днів до підготовчого засідання, а у справі, що розглядається в порядку спрощеного провадження, - до першого судового засідання. Копія такої заяви свідка у той самий строк надсилається учаснику справи, який поставив письмові запитання.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст