Главная Блог Аналитические статьи Статьи Підтримка позичальників, майно яких було знищено внаслідок збройної агресії рф (проєкт Закону № 7441-1)

Підтримка позичальників, майно яких було знищено внаслідок збройної агресії рф (проєкт Закону № 7441-1)

09.12.2022
Просмотров : 932

Загарбницька війна росії проти України спричинила істотні руйнації. Багато громадян України втратили та продовжують щодня втрачати своє житло та інше майно. Велику матеріальну шкоду російська агресія завдала тим особам, майно яких було придбано в кредит чи іпотеку, та в подальшому знищено внаслідок бойових дій чи залишено на окупованій території.

Для зменшення кредитного тягаря та уникнення ситуацій, коли особи позбавлені можливості користуватися своїм майном, але зобов’язані сплачувати основну суму кредиту та нараховані проценти за таке майно, 01.12.2022 Верховна Рада у другому читанні підтримала проєкт Закону № 7441-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України» (далі - Закон). 06.12.2022 Закон направлено на підпис Президенту.

Якщо коротко, Закон передбачає призупинення за наявності підтверджуючих документів виплат по кредитах фізичних осіб та списання кредиту на житло чи транспортні засоби, що були знищені внаслідок війни. Тому відповідаючи на основне питання цієї статті, можна впевнено сказати, що парламент дійсно дозволив списувати кредити за знищене майно, про що розповімо нижче.

Згадайте новину: Рада дозволила списання кредитів на пошкоджене або зруйноване під час війни житло та авто - № 7441-1

Призупинення сплати грошового зобов’язання

Новий Закон встановлює, що у період дії в Україні воєнного стану, та протягом 90 днів після його припинення чи скасування, позичальник має право звернутися до кредитодавця із заявою про призупинення сплати грошового зобов’язання за договором про споживчий кредит або іншим договором, передбаченим ч.2 ст. 3 Закону України «Про споживче кредитування».

Предметом забезпечення за таким кредитним договором має бути нерухоме майно (квартира, інше житлове приміщення в будівлі, приватний житловий будинок, садовий або дачний будинок, об’єкт незавершеного житлового будівництва), що відповідає хоча б одній із таких ознак:

1) нерухоме майно, станом на день подання заяви про призупинення сплати грошового зобов’язання, розташоване на тимчасово окупованій території, або на територіях, на яких ведуться воєнні (бойові) дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначених Кабінетом Міністрів України;

2) нерухоме майно пошкоджено внаслідок збройної агресії російської федерації. Для цілей цього пункту під пошкодженим розуміється нерухоме майно, яке може бути відновлено виключно шляхом капітального ремонту чи реконструкції;

3) нерухоме майно знищено внаслідок збройної агресії російської федерації. Для цілей цього пункту під знищеним розуміється нерухоме майно, відновлення якого шляхом поточного або капітального ремонту чи реконструкції є неможливим або економічно недоцільним.

Як діяти? Куди звертатися?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст