Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 18 по 24 лютого 2023 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 18 по 24 лютого 2023 року

27.02.2023
Просмотров : 1126

Нарешті судді Великої палати Верховного суду (без України) з незаконно обраним головою знайшли час з 14 грудня, відірватись від перегляду та коментування колоюридичних серіалів, що розміщують у себе в інстаграм каналі, викласти повний текст рішення щодо відсторонення. Нічого неочікуваного, судді-трирічки вирішили перекласти саме на суддів функцію санітарного лікаря та самостійно визначати чи несе особа загрозу і яку саме.

Єдина приємна обставина з цієї новини, що все ж хтось з суддів знайшов час прочитати рішення ЄСПЛ на які безглуздо посилались судді при відмові у позові і на які посилався у своєму листі-вказівнику по вирішенню цієї категорії справ голова ВС-КЦС пан Борис Гулько, та зрозуміти, що ці рішення ЄСПЛ абсолютно нерелевантні справам про відсторонення в Україні.

Також до огляду включено дайджест правових позицій ВС-КГС щодо застосування положень Кодексу України з процедур банкрутства за листопад – грудень 2022 року, практика ВС-ККС за 2022 рік й багато іншого.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП ВС про незаконність відсторонення від роботи, стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу, поновлення на роботі у зв'язку з відмовою від примусової вакцинації проти COVID-19

Справа № 130/3548/21

Велика палата проявила всю можливу гнучкість на яку тільки спроможна у цьому рішенні. Так сову на глобус ще ніколи не натягували заради прикриття корупційних схем з закупівель та ніби боротьби за здоров'я громадян державою, як на мій погляд. Хоча суд і задовільнив позов, однак це рішення призведе до ще більшої плутанини у судові практиці.

Знову судді послались на нерелевантні рішення ЄСПЛ, суть яких просто повиривали з контексту, щоб прикрити чиновників МОЗ на мою думку. Узагальнений висновок — судді повинні замість головних санітарних лікарів, всупереч закону, самі встановлювати необхідність відсторонення від роботи, а щодо позбавлення засобів для існування та взагалі порушення прав людини, то тут перевернули рішення Конституційного суду щодо прав самих суддів, коли їх позбавляли зарплат (винагород) з ніг на голову. Соромно коли читаєш такі рішення.

Крім цього, рекомендую звернути увагу на наступну судову практику і роз'яснення:

Огляд судової практики ВС-ККС за 2022 рік

В огляді зібрано найважливіші правові позиції ККС ВС, які для зручності користування систематизовано за назвами розділів Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст