Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 01 по 07 серпня 2020 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 01 по 07 серпня 2020 року

10.08.2020
Просмотров : 2193

Поки судді Великої палати Верховного суду (без України) відпочивають, огляди судової практики не стають менш актуальними. В цей огляд увійшли позиції Верховного суду, стосовно припинення договорів кредиту, іпотеки й поруки після стягнення заборгованості у примусовому порядку, а також низка оглядів судової практики, зокрема ВС-КЦС у справах щодо розподілу майна подружжя, ВС-КГС та ВС-ККС за перше півріччя 2020 року, огляд рішень ЄСПЛ за липень 2020 року у новому форматі та багато іншого.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВС-КЦС про можливість припинення зобов'язань за кредитним договором, припинення іпотеки й поруки після повного виконання рішення суду та незастосування ст. 625 ЦК

Справа № 761/3465/17

Це наша справа. Після виконання рішення суду щодо стягнення заборгованості божник має право вимагати припинення кредитного договору, договору іпотеки та поруки. ВС зазначив, що у цій справі позивач просила визнати припиненими правовідносини за кредитним договором у зв`язку з його виконанням, визнати припиненими поруку та іпотеку у зв`язку з припиненням основного зобов`язання.

З урахуванням підстав позову та змісту позовних вимог стаття 625 ЦК України не застосовується до правовідносин, які виникли між сторонами.

Постанова ВС-КЦС про можливість припинення іпотеки після виконання рішення суду про дострокове повернення суми кредиту

Справа № 127/14182/17

Це наша справа. Верховний суд зазначив, що іпотека припиняється в разі припинення основного зобов`язання, зокрема, на підставі виконання.

При цьому законодавство не вимагає від іпотекодавця будь-яких дій, пов`язаних із припиненням іпотеки, оскільки іпотека, за відсутності іншої обґрунтованої заборгованості, припиняється за фактом припинення виконанням основного зобов`язання.

За відсутності заборгованості позичальника та вимог кредитора на момент виконання рішення суду про дострокове стягнення заборгованості та припинення у зв`язку із цим основного зобов`язання іпотека припиняється.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст