Главная Блог Аналитические статьи Статьи Новий закон – за розголошення таємниці працівників звільнятимуть

Новий закон – за розголошення таємниці працівників звільнятимуть

30.09.2024
Автор: Crowe Mikhailenko
Просмотров : 738

З 27 вересня цього року в Україні набув чинності Закон № 3768-IX від 4 червня 2024 року, що доповнить Кодекс законів про працю новою підставою для звільнення – невиконання правил у частині зобов'язання про нерозголошення комерційної таємниці.

Відтепер правилами внутрішнього трудового розпорядку можна зобов’язати працівників не розголошувати інформацію з обмеженим доступом, зокрема державну чи комерційну таємницю.

Якщо розглядати сам Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань», то ми бачимо, що статтю 142 після частини першої доповнено двома новими частинами такого змісту:

"Складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема, про зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим".

Давайте розглянемо, що таке комерційна таємниця?

Комерційна таємниця — це конфіденційна інформація, яка має економічну цінність для підприємства чи організації. Вона може містити широкий спектр даних, таких як технології, методи виробництва, бізнес-плани, фінансову інформацію, клієнтські можливості, інновації, дослідження та розробки, методи маркетингу та продажів, торгові секрети, характеристики продуктів та будь-яка інша інформація, яка має велике значення для бізнесу. Комерційна таємниця охоплює дані особливого характеру, що мають цінність та конфіденційний характер для підприємства або організації.

Основними ознаками комерційних таємниць є: конфіденційність, економічна цінність, захищеність.

Комерційна таємниця: закон

В Україні поняття комерційної таємниці регулюється постановою Кабінету міністрів №611, а також статтею 505 Цивільного кодексу України. Для правильного зберігання особистих даних (конфіденційної інформації) слід керуватися другою частиною статті 21 Закону про інформацію.

Заходи щодо збереження секретності комерційної таємниці зазвичай передбачають затвердження положення про комерційну таємницю, у якому мають бути визначені відомості, що становлять комерційну таємницю, та передбачені заходи щодо збереження їх секретності. З особами, які мають допуск до комерційної таємниці, укладається угода про нерозголошення ( non-disclosure agreement).

Згідно постанови КМУ від 9 серпня 1993 р. N 611 «Про перелік відомостей, що не становлять комерційної таємниці», деякі документи та інформація все ж таки не відносяться до поняття «комерційна таємниця».

Які є способи захисту комерційної таємниці?

В Україні захист комерційної таємниці регулюється кількома нормативно-правовими актами, зокрема:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст