Главная Блог Аналитические статьи Статьи Нові умови та оцінка доказів у кримінальному провадженні - суддя ВС Світлана Яковлєва

Нові умови та оцінка доказів у кримінальному провадженні - суддя ВС Світлана Яковлєва

02.12.2022
Просмотров : 3788

Чому продовження запобіжного заходу під час воєнного стану не можна оскаржити? Чи може огляд бути тотожним обшуку? І як повинна застосовуватись ст.615 КПК сьогодні? Зорієнтуватись в особливостях кримінального процесу допомогла суддя ВС. (Джерело: ЗіБ)

Підслідність — не про обов’язок

В Асоціації правників України провели вебінар за участі судді Верховного Суду Світлани Яковлєвої. Спікер висвітлила актуальні питання застосування норм кримінального процесуального права, зазначивши, що сьогодення диктує нові умови, в яких однак потрібно орієнтуватися.

На початку заходу суддя звернулась до ст.214 Кримінального процесуального кодексу та особливостей початку досудового розслідування. Адже це важливий етап, після якого всі подальші процесуальні дії можуть мати наслідком те, що деякі докази, що зібрані до початку такого розслідування або не у той спосіб, який визначений законом, будуть визнані неналежними і недопустимими доказами.

Отже початок досудового розслідування відбувається з моменту внесення відповідним суб’єктом відомостей до ЄРДР. За загальним правилом здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до ЄРДР не допускається. Однак є виключення – проведення огляду місця події. Умовою у цьому разі є невідкладне внесення таких відомостей після завершення огляду. На це зокрема звертає увагу Касаційний кримінальний суд у справі №506/392/16-к.

При цьому важливо, що КПК не передбачає обов’язкової вимоги щодо дотримання правил підслідності при внесенні відомостей до ЄРДР. Не міститься у ст.214 КПК і вказівки на можливість не вносити відомості, якщо кримінальне правопорушення не підслідне відповідному органу розслідування. Тобто орган, до якого особа звернулась із заявою про кримінальне правопорушення має обов’язок прийняти таку заяву і вже в подальшому направити її до відповідного органу за підслідністю. На це завернув увагу ККС у справах №№332/1189/18 та 454/2576/17.

Читайте статтю: Цікаві правові позиції ВС щодо застосування е-доказів

Немає рішення — немає й оскарження

Наступним аспектом кримінального провадження, який розглянула спікер, стала стадія збирання доказів уповноваженими особами. Тут суддя вказала на недопустимість доказів як таких, що зібрані неуповноваженими особами.

Адже у разі доручення Генеральним прокурором, керівником обласної прокуратури, їх першими заступниками та заступниками здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення іншому органу, має бути встановлена неефективність досудового розслідування. На це ВС неодноразово вказував у своїх постановах — від 24.05.2021 у справі №640/5023/19, від 10.06.2021 у справі №532/1240/16-к.

У контексті змін у досудовому розслідуванні під час воєнного стану, суддя закцентувала увагу на тому, що положення пунктів 1-5 ч.1 ст.615 КПК мають застосовуватись лише за наявності двох обов’язкових умов: введення воєнного стану та відсутності технічної/об’єктивної можливості вчинення відповідних процесуальних дій у загальному порядку. Натомість положення п.6 ч.1 та чч.2—14 ст.615 КПК мають застосовуватись під час воєнного стану безвідносно до можливості уповноваженої особи діяти іншим чином. При цьому окремі з цих положень містять додаткові процесуальні вимоги щодо їх застосування.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст