Главная Блог Аналитические статьи Статьи Наручники на камеру: яке має бути законне затримання особи та роль слідчого судді

Наручники на камеру: яке має бути законне затримання особи та роль слідчого судді

28.05.2016
Автор:
Просмотров : 5177

Тенденция к проведению задержания без определения следственного судьи представляет угрозу правам человека

В научных кругах бытует пословица: «Каков бы ни был хороший уголовный процессуальный закон, в руках невежды он становится инструментом политической расправы». Последние события в стране показывают, что исключительное право государства на принуждение не во всех случаях применяется в соответствии с требованиями Уголовного процессуального кодекса. Как следствие, имеем примеры задержаний непосредственно во время заседания Правительства или в стенах Верховной Рады, причем - без соответствующего определения следственного судьи. Проанализируем, как такие показательные задержания согласуются с обеспечением прав лиц, предусмотренных ч.1 ст.208 УПК.

Нова концепція

Як відомо, під час розроблення КПК 2012 року враховувався світовий досвід забезпечення прав та свобод людини. Зокрема, це стосувалося й проведення затримань у чітко визначених випадках: безпосередньо після скоєння злочину та за наявності обставин, які свідчать про те, що особа щойно скоїла злочин. Адже КПК 1960 року дозволяв правоохоронним органам затримати особу незалежно від того, скільки часу після скоєння нею злочину минуло.

Численні звернення до Європейського суду з прав людини зумовили необхідність перегляду усталеної практики. Крім того, однією з рекомендацій Венеціанської комісії, яка міститься у висновку щодо проекту КПК, було визначення виключних підстав та умов затримання особи без ухвали слідчого судді, суду з урахуванням практики ЄСПЛ. Зокрема, в разі затримання особи безпосередньо після скоєння нею злочину та якщо є підстави вважати, що саме ця особа щойно скоїла злочин. У висновку ВК наголосила, що «нова концепція затримання вимагає адекватної інтерпретації та імплементації, посилення захисту прав і законних інтересів підозрюваних та обвинувачених осіб, забезпечення рівності та змагальності сторін обвинувачення і захисту, збільшення ролі суду на стадії досудового розслідування».

Вспомните новость: Взятка на полмиллиона. Новые подробности дела судьи Бурана, устроившего стрельбу при задержании

З огляду на ці рекомендації в КПК було визначено підстави та умови затримання особи без ухвали слідчого судді, суду. В окремій нормі встановлені обов’язки слідчого судді щодо захисту прав людини, в тому числі затриманих осіб.

Водночас практика застосування КПК засвідчує, що положення ст.206 не стали дієвим механізмом для унеможливлення свавілля органів влади та дотримання прав людини і мають більшою мірою декларативний характер.

Підстави для затримання

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст