Главная Блог Аналитические статьи Статьи На що суд звертає увагу при зменшенні та відмові у відшкодуванні витрат на правничу допомогу?

На що суд звертає увагу при зменшенні та відмові у відшкодуванні витрат на правничу допомогу?

24.04.2023
Просмотров : 2606

Чи можуть бути відшкодовані витрати на представництво інтересів особи в суді, якщо ці інтереси представляв не адвокат, а ФОП з дипломом юриста? І якими мають бути докази на підтвердження заявленого розміру витрат на правничу допомогу? (Джерело: ЗіБ)

Читайте статтю: Нова судова практика стосовно відшкодування витрат на правничу допомогу

Примірка за розміром

Про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу крізь призму судової практики розповіли у Вищій школі адвокатури.

Адвокат Тетяна Рабко розпочала вебінар із визначення поняття судових витрат, яке міститься в п.1 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» від 17.10.2014 №10.

Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов’язаних з розглядом справи. До останніх належать зокрема витрати на професійну правничу допомогу. В свою чергу такими витратами є гонорар адвоката.

Читайте статтю: Гонорар успіху адвоката: нюанси погодження та проблеми стягнення

Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Судова практика наразі сформувала широкий перелік доказів, які можуть підтвердити заявлений розмір витрат на правничу допомогу. Такими доказами можуть бути:

договір про надання правової допомоги та додаткові угоди до нього;

акт приймання-передачі наданих послуг;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст