Главная Блог Аналитические статьи Статьи ІНФО: Конвенції про захист прав і основних свобод людини

ІНФО: Конвенції про захист прав і основних свобод людини

14.12.2016
Автор:
Просмотров : 9440

Інформоване і активне громадянське суспільство - головна ознака успішних країн. Засоби масової інформації слугують у них механізмом, що зв'язує владу і громадянина. Це означає, що головний обов'язок журналіста - звертати увагу і всебічно обговорювати гострі соціальні проблеми, передусім ті, які викликають гострий соціальний інтерес.

Це питання стало актуальним і для нашої країни. По-перше, тому, що країна встала на шлях демократизації, гуманізації, формування громадянського суспільства і правової держави. По-друге, тоталітарне мислення, притаманне "пострадянському простору", потребувало реформування, що першими відчули засоби масової інформації. Необхідно вказати, що використали вони це кожний на власний розсуд: хтось - з їдкою іронією, хтось - за допомогою скандального та знущального тону, хтось - за допомогою фактів, знайдених під час проведених журналістських розслідувань.

В кожному разі це було незвичним ні для влади, ні для читачів. І зустрічало відповідний інтерес або опір - в залежності від аудиторії.

Читайте статтю: Чи знаєш ти, українцю, за що тебе посадять і скільки дадуть?

Необхідно підкреслити, що інформаційний бум в нашій країні почав відбуватися в той момент, коли ще існувало кримінальне покарання за образу та наклеп.

Тому ситуація, що склалась чи могла скластися з тими чи іншими засобами інформації, які вже були засуджені за нанесення шкоди за посягання на честь та гідність, або журналістами, які могли бути засуджені за максимальною санкцією статті 125 Кримінального кодексу України - п'ять років позбавлення волі, не могли не привернути уваги з боку таких нових для нашого життя інституцій, як Рада Європи, Організація з безпеки та співробітництва в Європі тощо.

Крім того, необхідно також звернути увагу на те, що в 1997 році Україна ратифікувала Конвенцію про захист прав і основних свобод людини, згідно з якою кожний має право в разі порушення його прав і свобод з боку державних органів звернутися зі скаргою про порушення до Європейського суду з прав людини. Однією з найбільш вагомих для розуміння природи демократичного суспільства є стаття 10 Конвенції - стаття, яка гарантує право на свободу вираження поглядів та право на отримання інформації.

Метою даного видання є намагання показати журналістам та юристам, який саме ступінь свободи вираження поглядів гарантує стаття 10 Конвенції, чи є ця свобода необмеженою, чи існують рамки для держави з одного боку і для журналіста з іншого боку з точки зору європейських органів, основним завданням яких є контроль за національними владами країн - членів Ради Європи.

Аналізуйте судовий акт: Адвокат може коментувати дії судді поза залою суду, щоб привернути увагу громадськості до потенційних недоліків судової системи (ЕСПЛ в світлі статті 10 Конвенції)

Так, стаття 10 Конвенції про захист прав і основних свобод людини проголошує наступне:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст