Главная Блог Аналитические статьи Статьи Кому «халявної» землі від КМУ, або Чи стали громади реальними власниками обіцяних Гройсманом сільгоспземель?

Кому «халявної» землі від КМУ, або Чи стали громади реальними власниками обіцяних Гройсманом сільгоспземель?

24.05.2018
Автор:
Просмотров : 3172

З 1 лютого 2018 року стартувала передача земель поза межами населених пунктів урядом до об’єднаних територіальних громад (ОТГ). За оцінками Мінагрополітики, таких земель уже передали близько 20 тис. га. Загалом, 665 уже створених ОТГ отримають у власність близько 760 тис. га землі. Де-юре за децентралізацію відповідає Мінрегіонбуд, але де-факто за земельну – Держгеокадастр. «У нас немає інформації про кількість переданих до ОТГ земель, бо Держгеокадастр більше координує ці дії з Мінагрополітики. Вони розуміють, чи справді ця земля передається в комунальну власність. Загалом же це розпорядження уряду – тільки перший крок у питанні передачі с/г земель за межами населених пунктів ОТГ, і без ухвалення базового закону він тимчасовий. Для нас дуже важлива можливість саме управління й обліку всіх земель. Це стосується державної землі, яка є в межах ОТГ, а також – запасу», – розповів в інтерв’ю AgroPolit.com віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. AgroPolit.com розібрався від «А» до «Я» з механізмом передачі цих земель ОТГ від уряду. Ось що ми побачили.

Читати до теми: Децентралізація в Україні — райони, що зникають, нові області й мегаполіси

ПОЗИЦІЯ УРЯДУ

Держгеокадастр має передати землі державної власності за межами населених пунктів у комунальну власність об’єднаних територіальних громад до кінця 2018 року. «Не дай Боже, хтось спробує передати землю поза межами населеного пункту (без згоди ОТГ. – Авт.). За це буде чітка кримінальна відповідальність – викинемо з кабінету», – попереджав від самого початку прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Для підтримки процесу передачі державних земель за межами населених пунктів у комунальну власність ОТГ створено спеціальний сайт. Для консультацій відкрито гарячу лінію 0800502528. Уся сіль передачі землі ОТГ розписана у розпорядженні уряду від 31 січня 2018 року №60-р «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад».

Нагадаємо, що у державній власності перебуває 10,4 млн га с/г угідь, з яких 3,2 млн га – у постійному користуванні державних підприємств, установ та організацій, 2,5 млн га – у запасі (не надані у власність та користування), решта – в оренді. В структурі держави площа сільськогосподарських земель становить 42,7 млн га (70% території України), а ріллі – 32,5 млн га (78,4% усіх сільськогосподарських угідь).

Опитані AgroPolit.com експерти вказують на кілька ключових моментів, де слід розставити крапки над «і» щодо передачі землі ОТГ.

Читати до теми: Земельна децентралізація — Show Is Go On, або Як Гройсман «кинув» Порошенка на землі!

1. Які права отримують ОТГ на таку землю?

Прав багато, але в реальності виходить якось половинчасто – і ось чому.

Адвокат, партнер правничої фірми «Софія» Олександр Поліводський нагадує, що всі повноваження виписуються в земельному законодавстві.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст