Главная Блог Аналитические статьи Статьи Деякі процесуальні особливості цивільних справ про відшкодування шкоди, завданої в результаті збройної агресії Російської Федерації проти України

Деякі процесуальні особливості цивільних справ про відшкодування шкоди, завданої в результаті збройної агресії Російської Федерації проти України

10.05.2022
Просмотров : 2724

Проблема відшкодування шкоди, завданої фізичним особам в результаті збройної агресії Російської Федерації (РФ) проти України без перебільшення наразі є однією з найактуальніших проблем юридичної науки та практики з огляду на її жахливі наслідки для України та для багатьох осіб, які перебувають на її території.

Основною формою захисту прав фізичних осіб (громадян України, іноземців, осіб без громадянства), потерпілих від збройної агресії РФ, є судова форма захисту прав в межах цивільного судочинства України.

Судовий порядок розгляду та вирішення цивільних справ про відшкодування шкоди, завданої в результаті збройної агресії РФ проти України, загалом не відрізняється від порядку розгляду та вирішення інших цивільних справ позовного провадження. Цивільне судочинство у зазначеній категорії справ здійснюється відповідно до Конституції України, Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК), Законів України від 23.06.2005 р. N2709-IV «Про міжнародне приватне право», від 23.02.2006 р. N3477-IV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та положень інших законів, нормативно-правових актів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи. Втім, зазначені цивільні справи мають певні особливості, що походять зі спеціальних норм права, встановлених для розгляду та вирішення відповідної категорії цивільних справ.

Для ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів потерпілих від збройної агресії РФ та правильного застосування норм права при судовому розгляді та вирішенні зазначених цивільних справ необхідно враховувати специфіку процесуального характеру цих справ.

Питання процесуальних особливостей цивільних справ про відшкодування шкоди, завданої в результаті збройної агресії РФ проти України є наразі недостатньо дослідженими, що обумовлює актуальність даної статті.

Читайте статтю: Актуальні тенденції судової практики у цивільних справах про відшкодування шкоди, завданої в результаті збройної агресії Російської Федерації проти України

Аналіз чинного законодавства України та практики правозастосування дозволяє зробити висновок, що цивільні справи про відшкодування шкоди, завданої в результаті збройної агресії РФ проти України, характеризуються низкою процесуальних особливостей, про які піде мова нижче.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Рим, 4.XI.1950 р.) кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов'язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом (частина перша статті 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 р. №1402-VIII).

Вирішуючи питання про відкриття провадження у будь-якій справі, місцеві загальні суди повинні перевіряти належність справ до їх юрисдикції та підсудності згідно з приписами статей 19, 26-30 ЦПК України.

За змістом частини першої статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст