Главная Блог Аналитические статьи Статьи Деякі питання кримінального провадження у формі приватного обвинувачення крізь призму останніх законодавчих змін, що набирають чинності 11 січня 2019 р.

Деякі питання кримінального провадження у формі приватного обвинувачення крізь призму останніх законодавчих змін, що набирають чинності 11 січня 2019 р.

10.01.2019
Просмотров : 23833

Особливості провадження у формі приватного обвинувачення. Як відомо, в кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення досудове розслідування та судове провадження здійснюється в загальному порядку, але з урахуванням деяких його особливостей, зокрема таких:

— підставою для початку досудового розслідування кримінального провадження у формі приватного обвинувачення згідно з ч. 4 ст. 26, ч. 1 ст. 478 КПК є заява про вчинення кримінального правопорушення, подана потерпілим (фізичною чи юридичною особою) до слідчого, прокурора, іншої службової особи органу, уповноваженого на початок досудового розслідування. Інакше кажучи, у разі вчинення кримінальних правопорушень, перелік яких визначено ч. 1 ст. 477 КПК, провадження може бути розпочато лише за відповідною заявою потерпілого (його представника);

— відмова потерпілого (його представника у випадках, передбачених КПК) згідно з ч. 4 ст. 26, п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК є безумовною підставою для закриття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення.

Зміни до законодавства. Варто зазначити, що 11 січня 2019 року набуває чинності (окрім деяких положень) Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» від 6 грудня 2017 року № 2227-VІІІ.

Зазначеним законом зміни вносяться, зокрема, й до ст. 477 КПК (поняття кримінального провадження у формі приватного обвинувачення).

Так, по-перше, п. 1 ч. 1 ст. 477 КПК доповнено посиланням на:

1) нові статті, які у змісті КК з’являються з набуттям чинності цим законом — ст. 126-1 КК (домашнє насильство) та ст. 151-2 КК (примушування до шлюбу);

2) ст. 134 КК (незаконний аборт або стерилізація). Цим законом внесено зміни не лише до назви та змісту ст. 134 КК. Цю статтю включено до переліку кримінальних проваджень, що здійснюються у формі приватного обвинувачення;

3) ч. 1 ст. 153 КК (сексуальне насильство), посилання на яку (ч. 1 ст. 153 КК (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом)) до змін містилося у п. 2 ч. 1 ст. 477 КПК та було обтяжене додатковою умовою «якщо воно було вчинене чоловіком (дружиною) потерпілого».

По-друге, виключено пункти 2 і 3 ч. 1 ст. 477 КПК, а разом із ними з переліку кримінальних проваджень, що здійснюються у формі приватного обвинувачення, виключено вказівку на 21 статтю Особливої частини кримінального закону, з яких значна частина кримінальних правопорушень, визначених у наведених нормах, не належить до злочинів, пов’язаних з домашнім насильством.

Наприклад, відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 477 КПК у формі приватного обвинувачення здійснювалося провадження щодо злочинів, передбачених ст. 185 (крадіжка, крім крадіжки, вчиненої організованою групою), ст. 186 (грабіж, крім грабежу, вчиненого організованою групою), ст. 189 (вимагання, крім вимагання, вчиненого організованою групою, а також поєднаного з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи), ст. 190 (шахрайство, крім шахрайства, вчиненого організованою групою), ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, крім вчиненого організованою групою, або шкода від якого завдана державним інтересам), ст. 192 (заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою), частинами 1 або 2 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом без особливо обтяжуючих обставин), ст. 357 (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження) КК, за умови, якщо вони вчинені чоловіком (дружиною) потерпілого, іншим близьким родичем чи членом сім’ї потерпілого, або якщо вони вчинені особою, яка щодо потерпілого була найманим працівником і завдала шкоду виключно власності потерпілого. Отже, з 11 січня 2019 року у таких випадках кримінальне провадження буде здійснюватися в загальному порядку.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст