Главная Блог Аналитические статьи Статьи Чи підлягають конфіскації вилучені готівкові кошти у справах про порушення порядку проходження митного контролю.

Чи підлягають конфіскації вилучені готівкові кошти у справах про порушення порядку проходження митного контролю.

25.09.2018
Просмотров : 4102

Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного контролю тягне за собою накладання штрафу в розмірі ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а у разі якщо безпосереднім предметом правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, - також конфіскацію цих товарів (ст. 471 МК України).

Розгляд проваджень за ст. 471 МК України здійснюється виключно в судовому порядку.

Судова практика досить неоднозначна у розгляді справ щодо порушення митних правил. В одних випадках суд застосовує тільки штраф, як основне адміністративне стягнення. В інших - застосовує штраф як основне адміністративне стягнення та конфіскацію як додаткове адміністративне стягнення.

Питання щодо правомірності застосування конфіскації вилучених готівкових коштів, як додаткове адміністративне стягнення, залишається відкритим, оскільки суди на свій розсуд тлумачать норми права.

Розглянемо два взаємо суперечливі рішення Апеляційного суду Київської області у справах про порушення порядку проходження митного контролю в зонах ( коридорах ) митного контролю.

З огляду на Постанову Апеляційного суду Київської області від 16 квітня 2018 року у справі 359/1916/18, уникнути конфіскації готівки можливо, якщо при розгляді адміністративної справи довести у сукупності наступне:

По-перше, національне законодавство не містить будь-якого нормативного документа, який би забороняв переміщення валютних цінностей у виді готівкових коштів через митний кордон України.

Єдиним нормативним документом, яким визначений перелік товарів, на які встановлюються обмеження щодо переміщення через митний кордон України, є постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 року № 436 «Про затвердження переліків товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України». Відповідно до цієї постанови, валюта у вигляді готівкових коштів не є товаром обмеженим до переміщення фізичними особами через митний кордон України. Тобто, для переміщення цієї валюти через митний кордон України фізичними особами не потребується будь-яких дозволів уповноважених органів, на відміну від банківських металів та цінних паперів, переміщення яких фізичними особами через митний кордон України здійснюється на підставі індивідуальної ліцензії на вивезення фізичною особою за межі України банківських металів / цінних паперів.

По-друге, вилучена готівка є особистою власністю порушника.

Відповідно до положень ч.1 ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Стягнення у вигляді конфіскації, з огляду на критерії Європейського суду з прав людини, порушує принцип правомірності втручання в право особи на мирне володіння своїм майном за ознакою відсутності законності такого втручання.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст