Главная Блог Аналитические статьи Статьи Чи може юрособа на спрощеній системі оподаткування придбавати право вимоги?

Чи може юрособа на спрощеній системі оподаткування придбавати право вимоги?

27.06.2017
Просмотров : 3985

Відповідно до ст. 655 ЦК за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною 3 статті 656 ЦК встановлено, що предметом договору купівлі-продажу може бути право вимоги, якщо вимога не має особистого характеру. До договору купівлі-продажу права вимоги застосовуються положення про відступлення права вимоги, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 512 ЦК кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Користуйтесь консультацією: Спрощена на словах чи на ділі: все про спрощену систему оподаткування

Згідно з пп. 14.1.255 п. 14.1 ст. 14 ПК відступлення права вимоги – операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

Чинний Податковий кодекс не містить прямої заборони на придбання ЮО-платником ЄП права вимоги.

Можливі ризики здійснення такої операції полягають в наступному:

  1. Трактування відступлення права вимоги як діяльності у сфері фінансового посередництва.

Відповідно до пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПК не можуть бути платниками ЄП 1-3 груп суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва. Однак уступка права вимоги не є діяльністю у сфері фінансового посередництва виходячи з наступного.

У статті 1 Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» наведені наступні визначення:

  • посередницькі послуги на ринках фінансових послуг – діяльність юридичних осіб чи фізичних осіб – підприємців, якщо інше не передбачено законом, що включає консультування, експертно-інформаційні послуги, роботу з підготовки, укладення та виконання (супроводження) договорів про надання фінансових послуг, інші послуги, визначені законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг;
  • фінансова послуга – операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, – і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів, з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів.

Виходячи з визначень та інших положень Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» дана операція не вважатиметься ані посередницькою послугою на ринку фінансових послуг, ані фінансовою послугою взагалі.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст