Главная Блог Аналитические статьи Статьи Чи компенсуються додаткові витрати на ноутбук, квадроцикл та спа-комплекс?

Чи компенсуються додаткові витрати на ноутбук, квадроцикл та спа-комплекс?

01.09.2022
Просмотров : 3286

Механізм стягнення додаткових витрат дозволяє поділити на двох витрати щодо відпочинку, навчання, лікування дитини. Але не всі витрачені кошти слід ділити навпіл. Де ж саме пролягає межа між необхідністю та формою дозвілля? (Джерело: ЗіБ)

Фактори впливу

У Вищій школі адвокатури розповіли про практичні аспекти стягнення додаткових витрат на утримання дитини. Лектор вебінар, адвокат Ірина Попіка нагадала, що обов’язок батьків не обмежується аліментами, а передбачає їх участь у додаткових витратах. Складність полягає у тому, аби виставити межу між власне аліментами та додатковими витратами.

Крім того, не будь-які витрати на дитину можуть бути визнані додатковими, а отже відповідні кошти стягуються з другого із батьків не у всіх випадках. Кожна справа про стягнення додаткових витрат має свій індивідуальний контекст, а рішення у ній залежить від ретельності підготовки доказової бази та належного обґрунтування витрат зі сторони захисту.

Нормативно-правове регулювання щодо стягнення відшкодування за такі витрати здійснюється на рівні Конвенції про права дитини від 20.11.1989, Конституції, Сімейного кодексу та Цивільного процесуального кодексу, а також закону «Про охорону дитинства».

Зокрема, ч.1 ст.185 Сімейного кодексу передбачено, що той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). Однак такий перелік обставин не є вичерпним, а тому сама судова практика стає дороговказом щодо застосовності механізму стягнення додаткових витрат.

І.Попіка звернула увагу, що при цьому проживання або не проживання другого з батьків із дитиною не впливає на право на компенсацію понесених витрат іншим з батьків. Інколи мова має йти не про стягнення таких витрат, а про збільшення розміру аліментів, враховуючи їх визначення, за яким аліменти необхідні для того, щоб забезпечити нормальні матеріальні умови для життя.

А от на саме рішення про віднесення тих чи інших витрат до додаткових можуть вплинути як негативні фактори, як-от хвороба дитини, так і позитивні — наявність особливого хисту.

Користуйтеся консультацією: Додаткові витрати на дитину

Сприятливі обставини

Спікер детально розглянула велику кількість прикладів із судової практики, що дозволило охарактеризувати відношення суду до тих чи інших обставин які можуть вплинути на рішення у даній категорії спорів.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст