Главная Блог Аналитические статьи Статьи Чи є електронний документообіг в Україні: реалії його впровадження у взаємодії з судовою системою та контролюючими органами.

Чи є електронний документообіг в Україні: реалії його впровадження у взаємодії з судовою системою та контролюючими органами.

24.06.2021
Просмотров : 12328

Сучасні технології передачі інформації наразі пронизують усі сфери діяльності людини. І не дивно, оскільки створення та передача електронних документів спрощують обмін інформацією. Не залишилась поза межами цих процесів і юридична сфера діяльності.

Зміст:

Поступово паперовий документообіг замінюється електронними і постає необхідність у його законодавчому регулюванні.

Законодавче визначення поняття електронного документу

На даний час відносини, пов'язані з електронним документообігом, використанням електронних документів, наданням електронних довірчих послуг та електронною ідентифікацією врегульовано: Конституцією України, ЦК України, законами України "Про інформацію", "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах", "Про електронні документи та електронний документообіг", "Про захист персональних даних".

Отже, що собою представляє електронний документ. Згідно до ст. 5 ЗУ „Про електронні документи та електронний документообіг” визначальним критерієм електронного документу є його форма, оскільки інформація фіксується за допомогою електронних даних. Існування документу в електронній формі і є оригіналом такого документу.

При цьому, один і той же електронний документ може існувати на різних носіях чи надсилатись різним адресатам і кожен із примірників буде мати силу оригіналу. Отже, важливою особливістю електронного документа є відсутність зв’язку (залежність) із конкретним матеріальним носієм інформації.

Користуйтеся консультацією: Как оформить электронную подпись и где ее можно использовать

Електронний документ, як доказ у судовому процесі

Питання того чи є електронний документ оригіналом має нагальне значення при розгляді справ у судах, оскільки такий вид документу так само використовується в якості доказів сторонами справи.

Наразі, законодавець у процесуальних кодексах визначив, що собою являють електронні докази. По суті це є інформацією відображеною у цифровій формі у вигляді зображень, текстів, відеозаписів та в ін., що мають значення для встановлення обставин у справі.

Крім того, визначено, що така цифрова інформація може зберігатись на різних пристроях для передачі даних (наприклад флеш-накопичувачах, телефонах) та безпосередньо в мережі Інтернет.

Так само, в якості електронного доказу до суду можна подавати їх паперові копії, належним чином посвідчені.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст