Главная Блог Аналитические статьи Статьи Без існування Ліцензійних умов роботи протипожежного призначення виконувати не можна заборонити

Без існування Ліцензійних умов роботи протипожежного призначення виконувати не можна заборонити

25.03.2016
Просмотров : 5657

Беручи до уваги сьогоднішню ситуацію з нормативно-правовим регулюванням ліцензування надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення, розставити розділові знаки належним чином у реченні, наведеному вище, видається не так просто.

Як відомо, рік назад, а саме – 02 березня 2015 року, Верховною Радою України було прийнято Закон №222-VIII “Про ліцензування видів господарської діяльності” (далі – Закон №222), відповідно до якого втратив чинність попередній нормативно-правовий акт, який регулював дане питання, а саме - Закон України від 01.06.2000 №1775-III "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

З урахуванням ч.1 ст.21 “Прикінцеві та перехідні положення”, Закон №222 набрав чинності 28 червня 2015 року.

Відповідно до ст.2 цього Закону, ним регулюються суспільні відносини у сфері ліцензування видів господарської діяльності, визначається виключний перелік таких видів, встановлюється уніфікований порядок їх ліцензування, необхідний нагляд і контроль, а також відповідальність за порушення законодавства у цій сфері.

Згідно з абз.7 ч.1 ст.1 Закону №222, органом ліцензування виступає орган виконавчої влади, визначений Кабінетом Міністрів України, або уповноважений законом державний колегіальний орган.

Ліцензії на право здійснення видів господарської діяльності, визначених Законом, видає відповідний орган ліцензування.

Надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, відповідно до абз.13 ч.1 ст.7 Закону №222, є одним з видів господарської діяльності, який підлягає ліцензуванню.

Згідно з ч.1 ст.9 Закону №222 ліцензіат зобов’язаний виконувати вимоги ліцензійних умов відповідного виду господарської діяльності, а здобувач ліцензії для її одержання - відповідати ліцензійним умовам. Самі ж ліцензійні умови визначені законодавцем як нормативно-правовий акт Кабінету Міністрів України, положення якого встановлюють вичерпний перелік вимог, обов’язкових для виконання ліцензіатом, та вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії.

Користуйтесь консультацією: Власник VS Орендар: хто відповідає за дотримання норм у сфері пожежної безпеки на орендованому об'єкті?

Щодо послуг та робіт протипожежного призначення, то на момент прийняття Закону №222 діяли Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення, затверджені Наказом МНС України від 29.09.2011 №1037 (далі – Наказ №1037). Вказаний наказ №1037 був зареєстрований у Міністерстві юстиції 25 жовтня 2011 року за №1227/19965.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст