Главная Блог Новости Аліменти з працівників під час війни: роз’яснення Мін'юсту - №28911/ПІ-Л-1198/20.4.1

Аліменти з працівників під час війни: роз’яснення Мін'юсту - №28911/ПІ-Л-1198/20.4.1

02.05.2022
Просмотров : 3333

Війна стала форс-мажором, який спричинив питання: чи треба зараз проводити відрахування аліментів?

Користуйтеся консультацією: Алименты на ребенка в Украине по состоянию на 2022 год

На підставі чого зі зарплати відраховуються аліменти?

Документами, на підставі яких здійснюється відрахування зі заробітної плати, можуть бути:

  • наказ (розпорядження) роботодавця (у разі покриття заборгованості працівника підприємству, на якому він працює);
  • будь-які виконавчі документи — наприклад, виконавчі листи, що видаються судами, ухвали та постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних та кримінальних справах, виконавчі написи нотаріусів;
  • письмове доручення працівника роботодавцю на перерахування частини свого заробітку на користь суб’єкта підприємницької діяльності, що продав працівникові товар у кредит.

У випадку з аліментами застосовуються два останні варіанти. Тобто або аліменти стягуються примусово (на підставі рішення суду та виконавчого листа, надісланого роботодавцю або наданого йому зацікавленою стороною – отримувачем аліментів), або працівник сам просить відрахувати аліменти у визначеному ним самостійно розмірі на користь певної особи.

В обох випадках у документах зазначається кому, в якому розмірі і за якими платіжними реквізитами (чи адресою) сплачуватимуться аліменти.

Згадайте новину: Війна – не привід забути про сплату аліментів - нагадали в Уряді

В якому розмірі аліменти стягувалися на початку 2022 року?

Відповідно до ст. 128 КЗпП при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20%, а у випадках, передбачених законодавством (при стягненні аліментів; відшкодуванні шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю, а також втратою годувальника; відшкодуванні збитків, заподіяних злочином; у разі коли особи, які купують товари у розстрочку, здійснюють виплати за виконавчими документами) – 50% заробітної плати.

Обмеження, встановлені частиною другою цієї статті, не поширюються на відрахування зі заробітної плати при відбуванні покарання у вигляді виправних робіт і при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У цих випадках розмір відрахувань зі заробітної плати не може перевищувати 70%.

Увага! Такі обмеження не стосуються випадків добровільних платежів за ініціативою працівника.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст