Главная Блог Новости Алгоритм дій постраждалих від домашнього насильства: основні кроки

Алгоритм дій постраждалих від домашнього насильства: основні кроки

07.12.2022
Просмотров : 1455

В.о директора Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ніна Петрова у своїй консультації ще раз розповідає про кроки, які повинні зробити ті, проти кого було застосовано домашнє насильство.

Користуйтеся консультацією: Чи дають щось профілактичні роботи з кривдником, який вчинив домашнє насильство

Що можна вважати домашнім насильством

Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», домашнє насильство – це дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

З моменту гласності гострої у сьогоденні проблеми домашнього насильства акцентується увага на розширенні кола осіб, яких визнають кривдниками, а також на критично високому рівні зростання кількості випадків вчинення домашнього насильства, зокрема, фізичного та психічного. Безпосередньо під час випадків домашнього, а тим більше – погроз, жертва відчуває безвихідь, паніку, страх, й ці емоції не дають зібратись і раціонально мислити та діяти у таких обставинах.

Користуйтеся консультацією: Хто у домі господар? Що таке домашнє насильство

Як діяти у разі скоєння проти вас домашнього насильства

Немає єдиного плану дій в подібних ситуаціях, але є декілька порад щодо дій, які жінка повинна вчинити для захисту себе та/або дітей:

– негайно за можливості ізолюйте себе та/або дітей від кривдника, зокрема, залишити помешкання або хоча б зачинитися у кімнаті;

– терміново телефонуйте до поліції, безпосередньо під час вчинення насильства, якщо є така можливість, або після того як убезпечили себе та дітей: повідомте поліцію саме про вчинення домашнього насильства і чи знаходитесь у безпосередній небезпеці;

– чекайте на поліцейську групу швидкого реагування;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст