Главная Блог Аналитические статьи Статьи Актуальні проблеми забудовників та інвесторів у 2022 році

Актуальні проблеми забудовників та інвесторів у 2022 році

29.11.2022
Просмотров : 1821

У 2022 році відбувся ряд змін у правовому регулюванні будівництва та інвестицій щодо придбання приміщень у новобудовах.

Дані зміни викликані як реакцією на військову агресію російської федерації, адаптуванням до життя в умовах підвищеної небезпеки, так і розвитком законодавства у сфері будівництва.

У вказаній статті розглянемо законодавчі зміни з приводу необхідності будівництва бомбосховищ у новобудовах та захисту прав інвесторів при купівлі «первинної» нерухомості.

Згадайте новину: Гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому

1. Щодо обов’язкового будівництва бомбосховищ.

На сайті Верховної Ради опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій» від 29.07.2022 р. №2486-IX (набрав чинності 24.10.2022), норми якого вносять зміни до базових законодавчих актів щодо цивільного захисту та будівництва: Кодексу цивільного захисту України, Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Серед іншого, вказаним законом передбачається:

  • розроблення містобудівної документації на місцевому та регіональному рівнях та проектування об’єктів, що можуть спричинити виникнення надзвичайних ситуацій та вплинути на стан захисту населення і територій, здійснюються з урахуванням вимог інженерно-технічних заходів цивільного захисту;
  • проектна документація на будівництво обов’язково має містити розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту, у складі якого може передбачатися будівництво захисних споруд цивільного захисту або споруд подвійного призначення, а також проектні рішення щодо врахування вимог пожежної та техногенної безпеки, для: 1) об’єктів будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, на яких постійно перебуватимуть понад 50 фізичних осіб або періодично перебуватимуть понад 100 фізичних осіб; 2) інших об’єктів будівництва відповідно до переліку, визначеного Кабінетом Міністрів України.

До відома! Нововведення з приводу будівництва захисних споруд цивільного захисту або споруд подвійного призначення застосовується до об’єктів, право на виконання будівельних робіт щодо яких отримано після набрання чинності Закону України від 29.07.2022 р. №2486-IX, - тобто, після 24.10.2022 р. (прикінцеві положення Закону України від 29.07.2022 р. №2486-IX).

Тобто, якщо забудовником було отримано дозвіл на виконання будівельних робіт до 24.10.2022 р., будівництво захисних споруд цивільного захисту або споруд подвійного призначення не є обов’язковим для забудовника.

Отже, з одного боку запроваджується обов’язковість проектувань та будівництва укриттів (бомбосховищ). Але з іншого боку, такі вимоги не застосовуються до забудовників, які отримали дозвільні документи / розпочали будівництво до 24.10.2022р.

2. Щодо захисту прав інвесторів в контексті ухваленого Закону України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст