Главная Блог Новости 2 га ОСГ безкоштовно НЕ скасовано - реалії законопроекту про консолідацію

2 га ОСГ безкоштовно НЕ скасовано - реалії законопроекту про консолідацію

23.04.2021
Просмотров : 8957

Кабмін на засіданні 21 квітня погодив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань консолідації земель».

«Урядовці схвалили проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань консолідації земель», яким пропонується удосконалити правове регулювання відносин щодо консолідації земель, передусім сільськогосподарського призначення, шляхом визначення організаційно-правових засад консолідації таких земель, підстав, способів та порядку проведення консолідації земель», - повідомляє на своїй сторінці у Facebook представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

Користуйтеся консультацією: Безкоштовна приватизація землі - покрокова інструкція та підводні камені

А що ж саме варто розуміти під терміном «консолідація земель». Землі с/г призначення характеризуються високою подрібненістю на невеликі ділянки, що ще було спричинено паюванням земель. Тоді, розпайовували землі в середньому по 3-4 га, це стало причиною того, що в межах одного масиву можуть знаходитись десятки окремих земельних ділянок, які перебувають у власності громадян і користуванні фермерів. Тому, невід’ємною складовою земельної реформи в Україні є процес консолідації с/г угідь, який є гарною передумовою запуску ринку земель сільськогосподарського призначення.

Консолідація земель – комплекс організаційних, правових, землевпорядних та інших заходів, що полягають в об’єднанні землевласниками земельних ділянок всіх категорій та форм власності, місце розташування, розміри та конфігурація яких забезпечують стале землекористування.

Перш ніж перейти до аналізу основних положень законопроекту, варто вказати, що право на безоплатну приватизацію громадянами 2 га землі для ОСГ цим документом НЕ скасовується, воно залишається як це і передбачено статтею 121 Земельного кодексу України. Цим законопроектом виключаються частини 1-6 статті 5 ЗУ «Про особисте селянське господарство», які передбачають, що для ведення особистого селянського господарства використовують земельні ділянки розміром не більше 2 га. Для чого вносяться такі зміни? В умовах подальшої консолідації, коли земельні наділи будуть укрупнюватися до необхідних площ (більше 2 га), існування норми «про 2 га» буде вважатися протиріччям у нормативно-правових актах.

«Ці зміни обумовлені тим, що фізособи повинні мати можливість вести особисте селянське господарство не лише на земельних ділянках цільового призначення, а й на всіх сільськогосподарських землях, і навіть на несільськогосподарських землях», - заявив Василь Мокан.

Користуйтеся консультацією: Земля в спадок і як оформити право власності на пай

Зокрема, за його словами, українці зможуть вести господарство на присадибних ділянках.

Тому, безоплатна приватизація землі для ведення особистого селянського господарства є чинною, «доприватизація», яка передбачена ч. 7 ст. 5 ЗУ «Про особисте селянське господарство», також.

«Для аграріїв це великі позитивні зрушення у боротьбі із «шахматками» - зауважує адвокат, експерт у галузі земельних відносин Алла Неште. Цей документ про об’єднання та укрупнення земельних ділянок аграріїв. Консолідація, яку вже давно варто було запроваджувати, вирішить проблеми із подрібненістю земельних ділянок, «коли одна тут, а друга там».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст