Главная Блог Аналитические статьи Дайджесты 27 постанов ВС КАС по податковим спорам за перше півріччя 2021. Частина 3: накладання адміністративного арешту – постанова, яку відмовився підписувати головуючий суддя; бюджетне відшкодування ПДВ; реєстрація зупинення ПН.

27 постанов ВС КАС по податковим спорам за перше півріччя 2021. Частина 3: накладання адміністративного арешту – постанова, яку відмовився підписувати головуючий суддя; бюджетне відшкодування ПДВ; реєстрація зупинення ПН.

17.08.2021
Просмотров : 7069

В даному дайджесті відібрано 27 правових висновка з близько 2000 постанов розглянутих судовою палатою з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов'язкових платежів Верховного суду у складі КАС за перше півріччя 2021 року.

В третій частині дайджесту ви зможете дізнатись про нові правові позиції стосовно:

  • накладання адміністративного арешту;
  • бюджетного відшкодування ПДВ;
  • реєстрації зупинення податкових накладних

5. Адміністративний арешт

  • ⚖️ 27 травня 2021 у справі № 820/3541/17 (провадження № К/9901/11275/18):

СУТЬ СПОРУ:

ДФС звернулось до суду про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна та накладення арешту.

Суди першої та апеляційної інстанції відмовили у задоволені позову, на підставі того, що ДФС не дотримано порядок звернення до суду для підтвердження правомірності дій податкового органу щодо застосування арешту.

ЦИТАТИ:

«35. Строк, визначений цим пунктом (прим. – пункту 94.10 статті 94 ПК України), не включає добові години, що припадають на вихідні та святкові дні

Застосовуючи вказані правові норми, суди попередніх інстанцій зробили обґрунтований та юридично правильний висновок, що для реалізації вказаного повноваження контролюючого органу щодо звернення до суду на предмет перевірки обґрунтованості накладеного арешту на майно протягом 96 годин з часу прийняття рішення про такий арешт статті 183-3 КАС України передбачено право звернення до суду із відповідним поданням.

Виключно у межах цього провадження суд наділений повноваженнями розглянути подання контролюючого органу у 96 годинний строк.

Отже, з огляду на сплив такого строку на дату ухвалення постанови суду першої інстанції відсутні підстави для задоволення позову у цій частині, так як такий арешт є припиненим відповідно до підпункту 94.19.1 пункту 94.19 статті 94 Податкового кодексу України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст