Главная Блог Аналитические статьи Статьи 10 визначальних рішень Верховного Суду України у податкових спорах у 2015 році

10 визначальних рішень Верховного Суду України у податкових спорах у 2015 році

04.01.2016
Автор:
Просмотров : 4632

У попередні роки Верховному Суду України вдавалось здивувати платників податків як приємними несподіванками, збагативши судову практику своїми рішеннями, так і правовими позиціями, що змінили хід практики, яка склалася впродовж останніх років. Цей рік не став виключенням. Тому пропонуємо Вашій увазі огляд топ десяти рішень Верховного Суду України у податкових спорах за 2015 рік.

Читайте статтю: 10 определяющих решений судов Украины по версии ЮРЛИГА в 2015 году

1. Безпідставне видання наказу на податкову перевірку або його видання з порушеннями призводить до визнання перевірки незаконною.

27 січня 2015 року Верховний Суд України постановив рішення по справі № 21-425а14 за позовом ТОВ «Будгарантінвест-55» до Державної податкової інспекції у м. Южному Одеської області про визнання незаконним наказу про проведення документальної невиїзної позапланової перевірки та визнання протиправними дій.

Суд зазначив, що згідно з підпунктом 78.1.1 пункту 78.1 статті 78 ПК України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПК України) вбачається, що виявлені факти, які свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, можуть бути підставою для проведення перевірки лише у випадку, коли сумніви не усунуті наданими поясненнями та документальними підтвердженнями.

За таких обставин у контролюючого органу є право на оцінку пояснень і їх документальних підтверджень. Якщо ці пояснення необґрунтовані або документально непідтверджені, перевірка може бути призначена.

Важливим є те, що право платника оскаржувати рішення контролюючого органу про проведення перевірки стосовно нього не залежить від виду такої перевірки. Реалізація такого права за відсутності обов'язку у контролюючого органу повідомляти про перевірку до її проведення була б неможливою.

Верховний Суд України дійшов висновків, що лише дотримання встановлених умов та порядку прийняття контролюючими органами рішень про проведення перевірок може бути належною підставою наказу про проведення перевірки. З наказом про перевірку, відомостями про дату її початку та місцем проведення платник має бути ознайомлений у встановлений законом спосіб до її початку. Саме невиконання вимог підпункту 78.1.1 пункту 78.1 статті 78 та пункту 79.2 статті 79 ПК України призводить до визнання перевірки незаконною та відсутності правових наслідків такої.

Таким чином, податкове повідомлення-рішення, прийняте на підставі незаконного або протиправного наказу може бути скасоване.

2. Примусове погашення заборгованості з бюджетного відшкодування за виконавчим документом є неможливим.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст