Головна Блог Аналітична стаття Статті Звільняти чи не звільняти? Питання сплати судового збору залишається невизначеним

Звільняти чи не звільняти? Питання сплати судового збору залишається невизначеним

15.09.2016
Автор:
Переглядів : 3629

Уже близько року діють нові ставки та правила справляння судового збору, пов’язані з набранням чинності законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» від 22.05.2015 №484-VIII. Судова практика, яка склалася за цей час, зводиться до двох протилежних позицій. Спробуємо зрозуміти, яка з них є правильною.

Першорядність нової редакції

До 1.09.2015 споживачі, які зверталися до суду з позовами, пов’язаними з порушеннями їхніх прав, звільнялися від сплати судового акту на підставі п.7 ч.1 ст.5 закону «Про судовий збір». Хоча з відповідного акта виключено положення, яким передбачалося звільнення вказаної категорії осіб від сплати судового збору, згідно із чинною нині редакцією ч.3 ст.22 закону «Про захист прав споживачів» споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, пов’язаними з порушенням їхніх прав. Судова практика, яка склалася за цей час, зводиться до двох основних позицій:

1) споживачі не звільняються від сплати судового збору;

2) споживачі звільняються від сплати судового збору.

Читайте статтю: Забезпечити чи витребувати докази, платити чи не платити судовий збір?!

Окремі суди займають позицію, за якою закон «Про судовий збір» є спеціальним нормативно-правовим актом, що регулює засади справляння судового збору, об’єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору, а ст.5 вказаного документа викладена в новій редакції пізніше від закону «Про захист прав споживачів».

Верховний Суд із зазначеного питання відповідних постанов, які є обов’язковими для застосування згідно з ст.3607 Цивільного процесуального кодексу, не приймав. В ухвалах, що містяться в Єдиному державному реєстрі судових рішень, ВС зобов’язує споживачів сплачувати судовий збір, посилаючись на ту обставину, що зі змісту змін, унесених до ст.5 закону «Про судовий збір», які прийняті пізніше, ніж закон «Про захист прав споживачів», убачається: з 1.09.2015 споживачі за позовами, пов’язаними з порушенням їхніх прав, не належать до суб’єктів, які звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх інстанціях, тому посилання заявників на положення закону «Про захист прав споживачів» не беруться до уваги.

Останнім часом в ухвалах ВС уживається термін «першорядність» стосовно закону «Про судовий збір». Мотивацію також доповнено частиною, в якій ідеться про те, що законом «Про захист прав споживачів» передбачено їх звільнення від сплати судового збору за подання виключно позовних заяв, а не заяв про перегляд судових рішень Верховним Судом.

Ніякої колізії

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст