Головна Блог Аналітична стаття Статті Звільнення за допис у соцмережах: законно чи ні?

Звільнення за допис у соцмережах: законно чи ні?

21.06.2024
Переглядів : 368
Невдалий жарт або відповідь на питання «Скільки коштує ваш look?» можуть стати причиною втрати роботи. Чи дійсно такі випадки поширені в Україні та чи законно звільняти працівника за допис в інтернеті?

На початку квітня українська IT-компанія припинила співпрацю зі спеціалістом через коментар у соціальних мережах, адже він порушував основні політики та цінності роботодавця. Чоловік залишив недоречний коментар у соцмережі Х під дописом зі збором для ЗСУ. Обурені користувачі привернули увагу роботодавця, і реакція не змусила довго чекати на себе.

Чи поширені випадки звільнення працівників за дописи або коментарі в інтернеті, за що саме можуть звільнити та що про це каже закон. Спойлер: усе дуже цікаво.

Купальник, Гітлер і вібратор: за які дописи звільняють з роботи в Україні

Може здатися, що звільнення працівника за недоречний допис — явище рідкісне. Однак і в публікаціях ЗМІ, і в судовій практиці можна знайти чимало прикладів.

У 2018 році з однієї зі львівських шкіл звільнили вчительку історії, яка розмістила у Facebook допис із фотографією та цитатами Гітлера. Учителька заявила, що сторінку зламали, тож допис — не її рук справа. Своє звільнення жінка оскаржувала в суді. Розгляд спору тривав три роки, й у 2021 справу закрили без задоволення позову — звільнення визнали законним. До того ж учителька вказувала на політичні мотиви справи, адже раніше була депутаткою міської ради.

Ще одна гучна справа про допис у Facebook закінчилася звільненням «за власним бажанням». У 2021 році помічниця голови Центральної виборчої комісії у своєму блозі під псевдонімом Bad Mama опублікувала жартівливий допис про вібратор. Публікація, у найкращих традиціях цієї соцмережі, спричинила хвилю хейту. Хтось писав, що чиновниця не має права писати про таке, хтось радив знайти собі нормального чоловіка. І хоча колеги відгукувалися про жінку як про кваліфіковану фахівчиню, вона вирішила звільнитися. Про це писав ВВС Україна.

Зі свіжіших кейсів: у 2023 році за допис у тому ж Facebook звільнили держслужбовця, який входив до експертної групи з питань цифрової трансформації Міністерства освіти й науки України. Якщо коротко, то в День незалежності України він написав допис російською мовою, де фактично висміяв здобуття державою незалежності. Про це писав Big Kyiv.

Такі історії трапляються не тільки з публічними людьми чи державними службовцями. Наприклад, у 2019 році справа про звільнення виховательки навчального закладу через фото в купальнику дійшла аж до Верховного Суду. Колишній роботодавець звільнив жінку начебто за низку аморальних проступків, одним із яких було те, що «у соціальних мережах розповсюджено ряд світлин неприглядного виду, які засвідчують аморальну поведінку жінки як вихователя». Зрештою, суд поновив працівницю на роботі.

Власне, чого далеко ходити: мене (авторку цієї статті. Привіт!) якось звільнили з роботи за допис в Instagram про фемінізм. Отак я зʼясувала, що, на думку мого тодішнього керівництва, ідея «жінка може бути ким захоче, а не лише берегинею домашнього вогнища» є занадто радикальною.

47% роботодавців цікавляться соцмережами підлеглих

Можливо, описані вище кейси унікальні? Щоб це перевірити, ми запитали в роботодавців, чи були в їхній практиці випадки звільнення співробітника за дописи або коментарі в соціальних мережах. Зʼясувалося, що 3% респондентів мали такий досвід. В опитуванні взяли участь 461 роботодавець.

Аналогічні результати показало опитування шукачів: 3% з-поміж 743 респондентів хоча б раз були звільнені з роботи через активність у соціальних мережах.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст