Головна Блог Новини Звільнення територій несе нові виклики: кого і як карати за роботу на окупанта?

Звільнення територій несе нові виклики: кого і як карати за роботу на окупанта?

16.09.2022
Переглядів : 1744

Збройні сили України звільнили території, які близько шести місяців перебували під окупацією російських військових. Тепер в ці міста і села повертається українська юрисдикція, а також відповідальність для тих, хто співпрацював із ворогом. Цей процес буде набагато складнішим, ніж він був, наприклад, на Київщині через різну тривалість окупації. Ще складніше буде із поверненням контролю над територіями, які Росія захопила понад сім років тому.

Журналісти Суспільного розпитали виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка, як саме українська влада має карати колаборантів і, наприклад, російських вчителів, що приїхали на окуповані території викладати.

Згадайте новину: Чому суди відпускають колаборантів під заставу і що з цим робити

Кого мають карати?

Правоохоронні органи повинні чітко бачити, що є порушенням і де має відбуватися притягнення до кримінальної відповідальності, а де можна і не вдаватися до таких санкцій.

З точки зору впливу на населення окупованих територій ситуація наразі трагічніша, ніж та, яка була в Бучі через те, що майже шість місяців ця територія перебувала без контролю з боку українських органів влади. Поведінка населення потрапила під вплив окупантів, які діяли з розрахунку на те, що залишаться надовго.

Дуже важливо напрацювати механізм, який показав би, як Україна працює зі звільненими територіями. Адже ми віримо, що найближчим часом вдасться звільнити і території, що понад сім років перебувають під контролем окупантів.

Для того, щоб населення бачило, що це не репресії, якими будуть переслідувати тих, хто перебував під окупацією, ця політика має бути закріплена, чітко проговорена і реалізована.

Згадайте новину: Погодилась на посаду в правоохоронних органах і отримала підозру: статті 111-1 КК України - колаборантка Мармій Н.С.

Яка може бути відповідальність?

Важливо розуміти якого рівня шкода нанесена державі, наскільки це були свідомі і організовані дії з боку самої особи. Чи це був керівник якоїсь партії, чи посідав він очільну позицію в органі окупаційної влади, був суддею чи очільником «народної міліції»?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст