Головна Блог Аналітична стаття Статті Звільнення через суд: алгоритм дій директора підприємства, якого відмовляються звільнити з посади засновники

Звільнення через суд: алгоритм дій директора підприємства, якого відмовляються звільнити з посади засновники

22.01.2020
Переглядів : 13625

Нерідко у трудових спорах трапляються випадки, коли господарська діяльність юридичної особи фактично припинена, засновники не займаються справами товариства, а єдиною відповідальною посадовою особою за порушення податкового законодавства чи порядку надання фінансової звітності в товаристві залишається директор.

У судовій практиці часто зустрічаються випадки коли директор хоче звільнитися з займаної посади, однак натрапляє на різні перепони, такі як цілковите ігнорування його заяви власниками (засновниками), або ще гірше – засновник підприємства, скажімо, виїхав за кордон.

Нещодавно фахівці адвокатського бюро «Титикало та партнери» допомогли звільнити директора одного з товариств від трудового рабства. Київський апеляційний суду задовольнив апеляційну скаргу, скасував рішення та задовольнив позов - http://reyestr.court.gov.ua/Review/84151544?fbclid=IwAR18IEy0SiGo1cBfAzsEcEp_NfpavBH2pq8m9krpCJyZtBsE0B_V8crty18

У зв’язку із зростанням кількості подібних випадків, хочемо поділитися покроковою інстукцією, алгоритмом дій директора підприємства, якого відмовляються звільнити засновники.

1. Перш за все необхідно написати заяву про звільнення, зазначивши дату (не менш ніж за два тижні, оскільки відповідно до ст. 38 Кодексу Законів про працю України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні) та надіслати або подати її на адресу товариства та її засновників.

Обов’язково необхідно мати докази подачі такої заяви: вхідний номер або фіскальний чек про відправку цінного листа на адресу товариства.

2. Наступний крок – оголосити про склианння загальних зборів, направивши засновникам запрошення.

Згідно з ст. 31 Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» збори учасників Товариства можуть скликатися на вимогу та з ініціативи виконавчого органу товариства; на вимогу наглядової ради товариства; на вимогу учасника або учасників товариства, які на день подання вимоги в сукупності володіють 10 або більше відсотками статутного капіталу товариства.

Для цього, директору необхідно повідомити учасників про скликання загальних зборів та окреслити перелік питань, які виносяться на порядок денний, визначити дату та місце проведення загальних зборів.

Не менше ніж за 30 днів до запланованої дати проведення загальних зборів учасників , директор Товариства зобов’язаний повідомити учасників товариства про проведення загальних зборів та порядок денний, до якого винести питання про звільнення директора.

У разі, якщо загальні збори з якихось причин не відбулися, директору необхідно скласти протокол.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст