Головна Блог Аналітична стаття Статті Зупинення провадження у справах про адмінправопорушення із застосуванням ст. 335 КПК

Зупинення провадження у справах про адмінправопорушення із застосуванням ст. 335 КПК

09.09.2024
Переглядів : 1000

Суди загальної юрисдикції започаткували практику зупинення проваджень у справах про адміністративні правопорушення, застосовуючи статтю 335 КПК України. Практика та корупційні ризики

14.04.2022 року було прийнято Закон України № 2201-ІХ «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану», яким ч. 1 ст. 335 КПК України була викладена в абсолютно новій редакції і набула такого змісту: «У разі якщо обвинувачений ухилився від явки до суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, або був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його розшуку, видужання або звільнення з військової служби і продовжує судове провадження стосовно інших обвинувачених, якщо воно здійснюється щодо декількох осіб. Розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому та/або прокурору».

Після набуття чинності даної норми, суди за клопотаннями сторін процесу, або ж з власної ініціативи почали її застосовувати, та зупиняти провадження з розгляду кримінальних справах.

Довгий час лише Вищий антикорупційний суд не міг сприйняти законодавчі зміни, проте крапку в цьому питанні поставила Апеляційна палата ВАКС, яка при розгляді справи №991/5181/20 (провадження № 11-кп/991/4/22) зазначила: «Відповідно до ч. 1 ст. 335 КПК України (в редакції Закону України від 14.04.2022 р. № 2201 - ІХ), якщо обвинувачений був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його звільнення з військової служби. Зазначена підстава є безумовною та безальтернативною (окрім здійснення спеціального судового провадження)»

Аналогічну правову позицію щодо тлумачення положень ч. 1 ст. 335 КПК України висловлено Касаційним кримінальним судом у складі Верховного Суду у справі № 463/11055/21 (постанова від 21.11.2022 року).

Проте, не так давно суди загальної юрисдикції започаткували практику зупинення проваджень у справах про адміністративні правопорушення, застосовуючи аналогію закону, а саме вищезазначену ст. 335 КПК України.

Пропоную детальніше розглянути дане питання, та встановити позиції судів апеляційної інстанції, та судів загальної юрисдикції.

Зведена позиція судів загальної юрисдикції при зупиненні проваджень у справах про адміністративні правопорушення із застосуванням ст. 335 КПК України.

Отже, при зупиненні проваджень, суди загальної юрисдикції застосовують таке обґрунтування: «Нормами КУпАП не врегульовано порядок зупинення провадження у справах про адміністративні правопорушення. У разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права). Оскільки інші кодекси України, зокрема, Кримінальний процесуальний кодекс України, містить відповідні правові норми, тому при розгляді даного питання підлягає застосуванню аналогія закону.

Відповідно до ст.335 КПК України, у разі якщо обвинувачений був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його звільнення з військової служби.

Враховуючи викладене, деякі суди вважають, що провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності, у тому числі за ч. 1 ст. 130 КУпАП слід зупинити до звільнення правопорушника з військової служби»

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст