Головна Блог Новини Нюанси зняття арешту майна у закритому кримінальному провадженні

Нюанси зняття арешту майна у закритому кримінальному провадженні

21.12.2021
Переглядів : 7264

Час знімати арешт з майна у кримінальному провадженні

Накладення арешту на майно – у деяких слідчих це улюблена дія. А ось знімати арешт не дуже люблять. І не роблять цього під час закриття провадження. Якщо Ви звернентесь до слдічого з таким проханням – він Вам повідомить, що немає права нічого робити у провадженні, досудове розслідування по якому завершено.

У цій статті поговоримо про скасування арешту саме по закритому кримінальному провадженню. Окремі позиції можна викорстовувати, якщо кримінальне провадження уже закривалося, але закриття було скасовано.

Якщо Вас цікавить як скасувати арешт у живому кримінальному провадженні – Вам сюди - https://protocol.ua/ru/skasovuemo_aresht_mayna_nakladenogo_u_kriminalnomu_provadgenni/

Кримінальний процес є специфічним процесуальним правом, і має свої особливості. Однією з таких особливостей є питання правосубєктності.

Норма ст. 55 Конституції України щодо гарантування кожному оскарження порушеного права у кримінальному процесі так просто не працює. Вам не лише потрібно довести, що Ваше право порушується – потрібно довести, що Ви є учасником конкретного кримінального провадження. Якщо ні – ідіть колядуйте. Таку, або ще більш неприємну відповідь Ви отримаєте у слідчого, детектива, прокурора чи судді.

Те саме скажуть Вам в порядку цивільного, господарського чи адміністративного судочинства.

Процедура зняття з арешту майна по закритому провадженню мала б виглядати так - під час закриття кримінального провадження слідчий або прокурор у цій же постанові скасовує арешт, повідомляє Вас про це, вживає заходів до повернення майна.

Так передбачено кримінальним процесуальним кодексом. На практиці усе навпаки, а потім ще навиворіт. Кожну дію слідчого, прокурора доводиться відстояти

Якщо наклали арешт на Ваше майно, і Ви не є потерпілим, підозрюваним – Ваш статус у кримінальному провадженні називається - «іншої особи, права та інтереси, якої обмежуються» та підвид цього статусу «треті особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт.»

Такого статусу Ви набуваєте з моменту звернення прокурора до суду із клопотанням про арешт майна.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст