У зв’язку зі збройною агресією рф проти України території майно та приміщення багатьох підприємств зазнали значних руйнувань під час ракетних ударів, а деякі тривалий час перебувають під постійною загрозою обстрілів. Проте такі підприємства розмежовують для себе подання документів органу ДПС на виконання пп. 69.28 підр. 10 розд. ХХ ПКУ та для подання документів на відшкодування збитків для юросіб.

Зверніть увагу!

08.11.2023 прийнято Закон №3432, яким Україна приєднується до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України, встановленої Резолюцією CM/Res(2023)3 Комітету Міністрів Ради Європи, прийнятою 12.05.2023 на 1466-му засіданні заступників міністрів. Це дозволить фізособам та юрособам подавати до Реєстру заяви про відшкодування шкоди з відповідними доказами.

Станом на 22.11.2024 Закон №3432 перебуває на підписі у Президента.

Утім, на сьогодні ми вже маємо судову практику, яка свідчить, що перелік документів як для податкових органів, так і для відшкодування збитків майну юрособи передбачено одними й тими самими нормативними актами.

Так, ТОВ подало до органу ДПС заяву про відсутність можливості виконання платником податків податкового обов’язку через недостатність як фактичних, так і економічних можливостей виконувати податкові обов’язки, визначені ПКУ й іншим законодавством, контроль за виконанням якого покладено на контролюючі органи.

ГУ ДПС області відмовилося взяти до уваги викладене та визнало можливість своєчасного виконання платником податків свого податкового обов’язку.

ТОВ 08.12.2022 звернулося до суду і просить визнати протиправним та скасувати це рішення ГУ ДПС і зобов’язати прийняти рішення щодо неможливості своєчасного виконання ТОВ своїх податкових обов’язків у частині подання звітності з ПДВ, акцизного податку, податку на прибуток приватних підприємств, податку з нерухомого майна, реєстрації у відповідних реєстрах ПН/РК, реєстрації у відповідних реєстрах акцизних накладних, РК до них, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального й обсяг обігу пального.

Яких документів може вимагати ДПС?

ГУ ДПС пояснило суду, що ТОВ не надало документи, що свідчать про пошкодження, знищення, втрату майна, яке значиться на балансі підприємства і є об’єктом оподаткування. Зокрема, йдеться про акт про надзвичайну подію, інвентаризаційний опис, де можуть бути відображені такі події у бухгалтерському обліку та викладаються фактичні події, зазначаються зазнані матеріальні втрати (перелік майна, його відсутність), заяву до правоохоронних органів тощо. Також не надано доказів та роз’яснень, що підтверджують неможливість вивезення техніки та первинних документів з території ТОВ. Крім того, ТОВ зазначає, що його господарська діяльність була припинена, тож товариство позбавлене можливості отримувати будь-який дохід. Проте документи‚ що підтверджують відсутність коштів на банківських рахунках, не надавалися. При цьому платник податків упродовж 2022 року реєстрував ПН в ЄРПН. Отже, твердження щодо зупинення госпдіяльності не відповідають дійсності.

Суди всіх інстанцій підтримали податковий орган з огляду на те, що документи, які можуть вказувати на неможливість виконання платником податків податкового обов’язку, передбачені різними нормативними актами.