Головна Блог Аналітична стаття Статті Збереження бізнесу в умовах воєнного стану через процедуру банкрутства. Хто відповідатиме за борги

Збереження бізнесу в умовах воєнного стану через процедуру банкрутства. Хто відповідатиме за борги

29.03.2023
Переглядів : 937

Уже понад 385 днів триває збройна агресія російської федерації проти України. За цей час кожен без винятку відчув на собі негативні наслідки, спричинені таким руйнівним явищем як війна.

Безперечно, емоційно та морально найболючішими є людські трагедії та, на жаль, жодних компенсацій від агресора буде недостатньо, щоб залікувати ці рани, втім збитки, завдані економіці країни, безумовно повинні та будуть погашені за рахунок загарбника.

Не треба бути фінансовим аналітиком, щоб спрогнозувати – після перемоги України, світ загалом та нашу країну особливо, очікує фінансова криза, в порівнянні з якою криза 2008 року виглядатиме дитячою виставою.

Ні для кого не секрет, що саме успішний бізнес, який приносить прогнозований та стабільний прибуток, є тією рушійною силою, що дозволить мінімізувати негативні наслідки фінансової кризи та зрештою подолати її.

Українському бізнесу за час війни доводилось тримати удар таких викликів як зупинка господарської діяльності, релокація потужностей, переміщення співробітників, руйнування налагодженої логістики, зміна напрямку діяльності, знищення активів підприємств, неможливість виконання зобов’язань, неможливість проведення розрахунків тощо.

Необхідно визнати, що не весь бізнес переживе такі фінансові потрясіння, тому створення умов, які дозволять українським підприємствам подолати дефолт та зберегти виробничий потенціал країни – є одним із першочергових завдань.

Досягнення такої цілі потребує комплексного підходу і судова процедура фінансового оздоровлення потенційно може стати однією з вагомих складових такого комплексу.

Читайте статтю: Банкрутство фізичних осіб: міф чи дієвий механізм?

Для оцінки, як же процедура банкрутства здатна допомогти зберегти бізнес та, у разі необхідності, отримати кошти від агресора для погашення кредиторської заборгованості варто пригадати які процедури застосовуються до боржника-юридичної особи в межах процедури банкрутства та їх основні характеристики:

● розпорядження майном боржника:

- розпочинається в момент відкриття провадження у справі про банкрутство;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст