Головна Блог Аналітична стаття Статті Затягування судового розгляду справи: законні способи не зовсім законних дій

Затягування судового розгляду справи: законні способи не зовсім законних дій

04.05.2016
Автор:
Переглядів : 52659

Судовий розгляд справи повинен бути законним, неупередженим та незалежним, а, крім того, не повинен навмисно затягуватися учасниками процесу. На таких істинах повинен базуватися весь судовий процес в Україні. Але у тих випадках, коли єдиним мірилом допустимості поведінки виступає власна совість, наслідки можуть бути дуже непередбачуваними. Ось чому проблема зловживання правами і затягування судового розгляду стара, як світ.

Проте останнім часом вона набирає великих обертів. Сьогодні в судовій практиці все рідше зустрічаються справи, які були розглянуті без зайвої тяганини.

Найчастіше хоч би одна (а іноді і обидві) сторони процесу намагаються всіляко затягнути хід судового розгляду справи, що може бути обумовлено різними обставинами: бажанням відтягнути момент винесення судового рішення і, відповідно, момент його виконання, надією, що вдасться домовитися (при цьому позов подається не з метою досягти винесення рішення, а з метою спонукати контрагента на ведення переговорів), необхідністю дочекатися появи нових доказів тощо.

Спокуса тим більша, що законодавець, надавши цілком легальні можливості для затягування судового процесу, абсолютно не передбачив відповідальності за недобросовісне використання процесуальних прав. Практика ж зловживань процесуальними правами настільки поширена, що останнім часом стали з’являтися своєрідні “топи” способів затягування судового розгляду справ.

Читайте статтю: Тактические ошибки адвокатов в уголовном процессе: практические советы

Розглянемо найбільш поширені способи затягування судового процесу стосовно окремої судової справи, що не так давно виникла в практиці одного з судів.

СПОСОБИ ЗАТЯГНУТИ СУДОВИЙ РОЗГЛЯД СПРАВИ

На сьогодні до найбільш поширених легальних способів затягування судового процесу відносять:

  • Надання не всіх документів;
  • Клопотання про відкладення справи для ознайомлення з документами;
  • Клопотання про призначення експертизи;
  • Клопотання про витребування доказів;
  • Лікарняний;
  • Відрядження;
  • Просто нез’явлення;
  • Виклик і допит свідків;
  • Зустрічний позов;
  • Оскарження судових визначень.

ЯК ЗАТЯГНУТИ РОЗГЛЯД КОНКРЕТНОЇ СУДОВОЇ СПРАВИ

У справі, про яку піде мова, бажання учасників затягнути процес, очевидно, було таке велике, що в хід пішли усі надані законом можливості.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст