Головна Блог Аналітична стаття Статті Затримання під час воєнного стану і не тільки: як правоохоронці розуміють «щойність», а адвокати — Конституцію

Затримання під час воєнного стану і не тільки: як правоохоронці розуміють «щойність», а адвокати — Конституцію

13.07.2022
Переглядів : 2473

Філософською мовою «щойність» — це об’єктивно-сущий вимір буття, а от тлумачення правоохоронцями слова «щойно» подекуди свідчать про доволі суб’єктивний погляд на право. Все би й нічого, якби мова йшла не про свободу людини, причому у прямому значенні. (Джерело: ЗіБ)

Від шоку до захисту

У Вищій школі адвокатури нагадали про правові аспекти затримання особи, не оминувши змін, які були введені в дію на час воєнного стану. Лектор вебінару адвокат Олександр Кудрявцев зазначив, що затримання як таке потребує від адвокатів рішучих дій, а затримання в умовах воєнного стану до того ж значно погіршує і без того складну ситуацію.

У будь-якому разі затримана особа перебуває у шоковому стані і поки вона не має захисника, правоохоронці можуть домогтися від неї зізнань у чому завгодно, а тому адвокатам потрібно якомога оперативніше працювати над звільненням. «Коли йдеться про свободу людини, у нас немає права на помилку», — вважає О.Кудрявцев.

Спікер нагадав про особливості затримання за ухвалою слідчого судді та без. Причому, якщо з початком воєнного стану правовий механізм затримання за такою ухвалою не змінився, то у процедуру затримання без ухвали слідчого судді внесено ряд змін.

Так, затримання за ухвалою слідчого судді регулюється ст.191 Кримінального процесуального кодексу. За ч.1 ст.188 КПК прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Результатом розгляду клопотання буде ухвала про дозвіл на затримання з метою приводу, яка не підлягає оскарженню (ч.5 ст.190 КПК). За ч.1 ст.191 КПК затримана на підставі ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше 36 годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до слідчого судді, суду, який постановив ухвалу про дозвіл на затримання з метою приводу.

О.Кудрявцев порадив колегам заздалегідь бути готовими до того, що такі дозволи видаються завжди.

Тимчасовість проти сталості

Натомість, затримання без ухвали слідчого судді, передбачене ст.208 КПК, являє собою більш ускладнений механізм, який сьогодні ще й помножений на розширені можливості сторони обвинувачення на фоні воєнного стану.

За ч.1 ст.208 КПК уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі, лише у випадках:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст