Головна Блог Аналітична стаття Статті Заниження категорій складності об’єктів будівництва

Заниження категорій складності об’єктів будівництва

19.03.2017
Переглядів : 14742

Останні 5 років у будівельній сфері все частіше зустрічаються випадки заниження замовником категорії складності об'єктів житлового будівництва з IV чи V категорії складності на ІІІ, що виникають внаслідок недосконало прописаного законодавства та відсутності належного контролю за учасниками діяльності у сфері будівництва. Давайте розберемося, чому ж замовник будівництва вдається до таких дій, які наслідки можуть мати місце, у тому числі для інвестора та що покликаний змінити нещодавно прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності».

Коротко про порядок визначення категорії складності

Положеннями статті 32 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено таке поняття як категорія складності об'єктів будівництва. На такі категорії поділяються усі об'єкти будівництва. Категорій існує п’ять, де I — найнижча складність об'єкта, а V — найвища.

Законодавцем було введено такий термін, зокрема з метою визначення кількості стадій проектування об'єкту, визначення необхідності проведення експертизи проектної документації та обсягу процедур, які необхідно пройти для юридичного врегулювання ведення будівництва. Крім того, певні категорії може передбачати для учасників будівництва додаткові вимоги (наприклад, генпідрядник об'єкта IV або V категорії має обов’язково попередньо отримати ліцензію на здійснення відповідної діяльності). Іншими словами, чим вища категорія складності, тим важче привести юридичну і проектну складову реалізації об'єкту будівництва відповідно до вимог законодавства.

Згадайте новину: Самочинного будівництва не буде - Президент Порошенко підписав новий закон в сфері будівництва

Категорія складності об'єкта будівництва приймається на підставі визначеного класу наслідків (відповідальності) такого об'єкта будівництва (відповідно до таблиці А.1 додатку, А ДСТУ-Н Б В.1.2−16:2013). Клас наслідків (відповідальності), в свою чергу, встановлюється відповідно до будівельних норм та державних стандартів.

Звернувшись до ДБН В.1.2−14−2009 дізнаємося, що класи наслідків (відповідальності) об'єктів будівництва визначаються відповідно до рівня можливих матеріальних збитків або соціальних втрат, пов’язаних із припиненням експлуатації або із втратою цілісності об'єкта.

Згідно ж ДСТУ-Н Б В.1.2−16:2013 клас наслідків (відповідальності) використовують для забезпечення надійності та конструктивної безпеки будинків, будівель, споруд, лінійних об'єктів інженерно-транспортної інфраструктури.

Класи наслідків (відповідальності) поділяються на: незначні (СС1), середні (СС2), значні (СС3). Їх визначають незалежно за кожною з наведених у ДСТУ-Н Б В.1.2−16:2013 характеристикою можливих наслідків відмови об'єкту. Саме у межах зазначених трьох класів наслідків (відповідальності) і визначають п’ять категорій складності будівництва. Так, у межах класу СС1 визначають І і ІІ категорії, класу СС2 — ІІІ і IV категорії і класу СС3 — лише одна V категорія (див. Таблиця А.1).

Іншими словами, поділ об'єктів будівництва за класами наслідків і категоріями будівництва покликаний врегулювати безпечність будівництва того чи іншого об'єкту в залежності від його потенційної небезпеки.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст