Головна Блог Аналітична стаття Статті ЗАКОН ПРО РИНОК ЗЕМЛІ ПРИЙНЯТО В ПЕРШОМУ ЧИТАННІ

ЗАКОН ПРО РИНОК ЗЕМЛІ ПРИЙНЯТО В ПЕРШОМУ ЧИТАННІ

18.11.2019
Переглядів : 5852

ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО РИНОК ЗЕМЛІ: перше читання

Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" (реєстр. № 2178-10), надалі – Законопроект, який передбачає скасування мораторію на відчуження сільськогосподарських земель з 01 жовтня 2020 року.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ:

1. Суб’єкти права власності на землю сільськогосподарського призначення.

Право купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення отримають:

1️) громадяни України;

2️) юридичні особи України (з урахуванням тимчасових обмежень);

3️) територіальні громади;

4️) держава.

Іноземці та особи без громадянства зможуть набути право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але з обов'язковим її відчуженням протягом 1 року.

2. Тимчасові обмеження на придбання іноземними інвесторами сільськогосподарських земель.

До 01 січня 2024 року заборонено юридичним особам, бенефіціарними власниками (контролерами) яких є (1) іноземці, (2) особи без громадянства, (3) юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, (4) іноземні держави, набувати у власність:

1) земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності;

2) земельні ділянки приватній власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельні ділянки, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельні частки (паї).

Вказана заборона не поширюється на сільськогосподарських товаровиробників, які на момент набрання чинності відповідним законом відповідатимуть таким умовам:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст