Головна Блог Аналітична стаття Статті Закон про олігархів чи популістична ширма для ручного управління країною

Закон про олігархів чи популістична ширма для ручного управління країною

24.09.2021
Переглядів : 2844

Новий закон дозволяє РНБО “посадити на гачок” будь-якого чиновника, а також уможливлює ризик потрапляння до реєстру олігархів великих бізнесменів та випадкових осіб.

Верховна Рада України 23 вересня ухвалила в другому читанні так званий “закон про олігархів” - “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Це рішення підтримали 279 депутатів. Парламент не зупинило навіть те, що висновок до законопроєкту Венеційська комісія надасть лише у грудні. Інститут законодавчих ідей 5 років аналізує законопроєкти на наявність корупційних ризиків, але саме цей законопроєкт можна по праву назвати найяскравішим прикладом надання “неконтрольованих” повноважень органу влади без будь-яких запобіжників, наслідки чого важко передбачити.

Інститут законодавчих ідей проаналізував За що саме проголосували народні обранці, кого в Україні тепер вважатимуть олігархом, та які ризики це принесе суспільству?

Суть прийнятого Закону зводиться до надання РНБО на чолі з Президентом повноважень визнавати фізичних осіб олігархами та контролювати контакти посадовців з такими особами та їх представниками.

Основними загрозами нового Закону є:

  1. Отримання небувалих повноважень РНБО надавати та позбавляти статусу олігарха на власний розсуд.

  2. Можливість посадити на “гачок звільнення” будь-якого посадовця, адже відтепер одна незадекларована зустріч з представником олігарха, який не представився, є підставою для позбавлення посади.

  3. Створення комфортних умов для існування “нових” олігархів “з бездоганною діловою репутацією”, без обмежень, які поширюються на старих.

  4. Потрапляння до реєстру не лише олігархів, а й великих бізнесменів через розмиті критерії належності до олігархів.

Чому не варто було ухвалювати цей закон?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст