Головна Блог Новини Захист прав потерпілих у кримінальному провадженні

Захист прав потерпілих у кримінальному провадженні

17.08.2020
Автор:
Переглядів : 2846

Пограбування, побиття, зґвалтування, вбивство, завдання матеріальної та моральної шкоди – від неочікуваної зустрічі з криміналом не застрахований ніхто. Варто згадати хоча б випадок, що набув широкого розголосу, коли у потязі Маріуполь-Київ чоловік напав на жінку, побив її і намагався зґвалтувати. Відновити справедливість та покарати винного мають правоохоронні органи та суд. Фахівчиня Сарненського місцевого центру з надання БВПД Ірина Дубровська розповідає про те, які права мають потерпілі у кримінальному провадженні та як їх захистити.

Хто є потерпілим у кримінальному провадженні?

Відповідно до статті 55 Кримінального процесуального кодексу України (КПК України) потерпілим у кримінальному провадженні може бути:

- фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди;

- юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

-особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого;

  • близькі родичі чи члени сім’ї, якщо внаслідок кримінального правопорушення настала смерть людини або вона перебуває у стані, який унеможливлює подання нею відповідної заяви.

Якщо особа не подала заяву про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяву про залучення її до провадження як потерпілої, то слідчий, прокурор, суд має право визнати особу потерпілою лише за її письмовою згодою. За відсутності такої згоди особа в разі необхідності може бути залучена до кримінального провадження як свідок.

Згадайте новину: Міністр юстиції Денис Малюська: уряд схвалив законопроєкт про відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких кримінальних правопорушень

Коли людині можуть відмовити у статусі потерпілої особи?

Слідчий або прокурор виносить вмотивовану постанову про відмову у визнанні потерпілим за наявності очевидних та достатніх підстав вважати, що заява, повідомлення про кримінальне правопорушення або заява про залучення до провадження як потерпілого подана особою, якій не завдано моральної, фізичної або майнової шкоди.

Особа, якій відмовлено у визнанні потерпілою, може оскаржити таку постанову слідчому судді протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, а якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст