Головна Блог Аналітична стаття Статті За крок до ВРП: суддівська мафія йде ва-банк, щоби зупинити судову реформу

За крок до ВРП: суддівська мафія йде ва-банк, щоби зупинити судову реформу

01.12.2022
Переглядів : 2281

У вересні СБУ оприлюднила записи телефонних розмов одного київського судді. Він сумував через те, що українське військо вибило окупантів з Київщини, називав окуповані території півдня Росією та гидливо відгукувався про українських захисників.

Ним виявився суддя Північного апеляційного господарського суду Володимир Куксов. Йому повідомили про підозру в тому, що він виправдовує російську агресію проти України та підбурював до колабораційної діяльності.

Наразі слідство обґрунтовано боїться, що Куксов може втекти з країни. Але взяти під варту його не можуть – для цього потрібне рішення Вищої ради правосуддя. Однак цей орган майже рік як неповноважний.

Ще в березні Верховна Рада терміново проголосувала закон, яким передала частину завдань ВРП голові Верховного Суду. Але найважливіші функції органу – призначення, переведення, покарання, відсторонення та звільнення суддів – делегувати голові Верховного Суду чи будь-кому іншому без змін до Конституції неможливо.

Змінити Конституцію під час війни ми теж не можемо, тож альтернативи відновленню роботи Вищої ради правосуддя немає.

У цьому тексті ми хочемо розповісти, чому не працює ВРП, хто саботує процес, якими є можливі сценарії та коли чекати відновлення роботи ключового органу, відповідального за судову систему країни у війні.

Очищення ВРП: куди просунулись за рік

Рівно рік тому в Україні стартувала судова реформа, покликана, зокрема, очистити та оновити Вищу раду правосуддя як головний орган, що вирішує питання суддівської кар'єри.

Для цього створили спеціальний орган – Етичну раду, залучивши до її складу незалежних міжнародних експертів та надавши їм вирішальний голос у прийнятті рішень.

Реформа дала перші результати, ще навіть не розпочавшись. Більшість тодішніх членів ВРП, побоюючись перевірок свого майнового стану та незручних запитань щодо їхньої діяльності, добровільно відмовились від посад.

Вони оголосили про своє звільнення 22 лютого. Хоча звільнились не усі: разом з головою Верховного Суду, який входить до Вищої ради правосуддя за посадою, в органі залишилось п'ятеро членів з 21.

Для повноцінної роботи ВРП цього було недостатньо. Адже за Конституцією Вища рада правосуддя є повноважною за наявності щонайменше 15 членів.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст