Головна Блог Аналітична стаття Статті Як зменшити розмір аліментів та захистити інтереси платника?

Як зменшити розмір аліментів та захистити інтереси платника?

24.03.2023
Переглядів : 2005

Хоча рекомендований розмір аліментів є не таким вже й значним, у багатьох рішеннях суд визначає суму такого утримання у вигляді частки від всіх доходів. У такому разі 1/4 доходу може стати вагомою сумою, що не завжди обґрунтована реальними потребами дитини. Тож як зменшити розмір аліментів? ( Джерело: ЗіБ)

Читайте статтю: Стягнення аліментів з ФОП на спрощеній системі оподаткування

Підстави для перегляду

Про аліменти очима платника поговорили у Вищій школі адвокатури в межах вебінару. Лектор заходу, адвокат Марина Сухая зазначила, що в багатьох колег існує стереотип щодо того, що такі клієнти є безперспективними. Також для більшості адвокатів складним є етичне питання у таких спорах. Адже найчастіше, коли адвокат представляє інтереси платника аліментів, йдеться про зменшення суми аліментів.

Спікер порадила не забувати, що у будь-якому разі адвокати повинні керуватися в першу чергу інтересами дитини, а вже потім займатись пошуком розумного балансу із інтересами клієнта.

Отже, що може стати підставою для запиту на зменшення розміру аліментів?

По-перше, це зміна матеріального стану чи стану здоров’я. Наприклад, платник аліментів може потребувати тривалого коштовного лікування.

По-друге, підставою може бути необхідність матеріально забезпечувати інших осіб. Наприклад, дітей від іншого шлюбу або батьків похилого віку.

По-третє, перегляд суми аліментів може бути доречним для тих, хто має побоювання, що той з батьків, з ким проживає дитина, витрачає аліменти на себе.

По-четверте, це значні борги зі сплати аліментів, через які до клієнта застосовано санкції.

До речі, М.Сухая ознайомила колег зі статистикою за 2019 рік, в якій досліджувались причини невиконання рішень про стягнення аліментів, боржниками за якими є жінки. Найчастішою причиною виявилося ведення боржником аморального способу життя. Другою за популярністю причиною стало оголошення боржника в розшук, відсутність майна та коштів, відсутність постійного доходу тощо.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст