Головна Блог Аналітична стаття Статті Як запрацює інститут приватних виконавців?

Як запрацює інститут приватних виконавців?

04.02.2017
Автор:
Переглядів : 2301

З набранням чинності 05.01.2017 р. положень Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. №1404-VIII (далі – Закон №1404-VIII), що стосуються діяльності приватних виконавців, юридичну спільноту, а також представників бізнесу цікавить, як і коли запрацює цей інститут.

Старт діяльності

Дуже часто в кулуарах заходів, присвячених темі приватних виконавців, лунають питання про те, коли ж з’являться перші представники нової професії. Як відомо, шлях становлення останніх – тернистий затратний і тривалий. Він складається з таких етапів:

  • навчання (1 місяць);
  • розгляд заяви про допуск до складання іспиту Кваліфікаційною комісією приватних виконавців (до 30-ти днів);
  • складання кваліфікаційного іспиту (проводиться протягом 3-х місяців з моменту отримання допуску);
  • отримання посвідчення (10 днів з моменту складення іспиту),
  • перевірка офісу Міністерством юстиції України (15 днів);
  • повідомлення про початок діяльності;
  • внесення приватного виконавця до Єдиного реєстру приватних виконавців України.

Згадайте новину: Приватні державні виконавці розпочали свою роботу, а на сайті Мінюсту буде нова система ВК та реєстр боржників

З урахуванням того, що навчальні курси розпочнуться у другій половині січня 2017 р., а іспити заплановано орієнтовно на лютий 2017 р., можна лише припустити, що перші представники професії зможуть себе презентувати не раніше квітня-травня 2017 р.

Перешкоди на шляху становлення

Не встигла система приватного виконання стартувати, як можновладці між рядками Закону України «Про вищу раду правосуддя» від 21.12.2016 р. №1798-VIII запровадили додаткові обмеження та вимоги до діяльності приватних виконавців. Зокрема, статтю 5 Закону №1404-VIII доповнено положенням, відповідно до якого перший рік діяльності приватні виконавці зможуть працювати з виконавчими документами, за якими сума стягнення становить не більше ніж 20 млн грн.

«Вдосконалення» на цьому не зупинилося, а знайшло своє відображення у прикінцевих та перехідних положеннях Закону №1404-VIII, обмеживши згадану суму стягнення до 6 млн грн (із застереженням, що таке обмеження діє до 01.01.2018 р.).

Щоб повністю загасити ентузіазм до нової професії, законодавець доповнив ст. 24 Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» від 02.06.2016 р. №1403-VIII положенням, згідно з яким приватні виконавці протягом перших 3-х років діяльності зобов’язуються застрахувати свою цивільно-правову відповідальність на загальну суму стягнення за виконавчими документами, що перебувають на виконанні протягом 1-го року. До «покращення» мінімальний розмір страхової суми складав лише 10%.

Таким чином, приватний виконавець протягом тривалого часу буде обмежений у виконанні «вартісних» судових рішень, які надходили б з великого бізнесу. І це в той час, як доступ до професії – задоволення далеко не з дешевих. Як бачимо, «реформа» на цьому не зупиняється. Як-не-як проблема напряму впливає на «рентабельність» діяльності.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст