Головна Блог Аналітична стаття Статті Як використовувати аналіз соцмереж для захисту прав та інтересів у суді

Як використовувати аналіз соцмереж для захисту прав та інтересів у суді

03.11.2021
Переглядів : 3892

Дисципліна OSINT займається пошуком і аналізом інформації, яка була отримана з відкритих джерел. Одним із таких джерел є соцмережі, про які поговоримо сьогодні.

Пости, коментарі і фото користувачів - цифрові докази, які здатні вплинути на судовий процес. Наприклад, учасник ДТП заявив про травми і переломи, а у соцмережах повідомив рідним: “Я потрапив у ДТП, але зі мною все гаразд!” Або позивач у справі про відповідальність за неякісні ліки повідомив, що не вживав алкоголь, а фото корпоратива, опубліковані в Instagram, вказують на протилежне.

Контент, отриманий у соцмережах, також дозволяє скласти профайл людини. Фото поряд із автомобілями і всередині дома визначають фінансову спроможність, а списки друзів і відвіданих заходів підтверджують партнерські зв'язки.

Інформація про людину, яку можна знайти у соцмережах, включає:

1) Оригінальний контент: зображення, відео, підписи і коментарі до них

2) Метадані зображення або відео: геолокація, дата і час, теги

3) Біографічні відомості: освіта, професійна кар'єра, участь у конференціях, дипломи і сертифікати

4) Контактні дані: e-mail, телефон, адреса, username для пошуку акаунтів в інших соцмережах

5) Зв'язки: список друзів і родичів, контакти і рекомендації бізнес-партнерів

Можливість знайти таку інформацію залежить від налаштувань конфіденційності, встановлених користувачем у соцмережах. Наприклад, неможливо побачити пости користувача на Facebook, якщо він обрав аудиторію «Тільки я» або обмежив доступ тільки для друзів. В останньому випадку ми будемо напрошуватись до нього у друзі.

Пошук і моніторинг контенту

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст