Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Як правильно оформити БОРГОВУ РОЗПИСКУ: актуальна судова практика

Як правильно оформити БОРГОВУ РОЗПИСКУ: актуальна судова практика

13.02.2020
Переглядів : 24777

Хто з нас жодного разу не давав гроші в борг? А хтось вимагав від позичальника, щоб той власноруч написав розписку?

Зобов’язання за договором позики треба оформлювати особливо ретельно, адже це убезпечить Вас від зайвого головного болю. Нюансів чимало, тому варто з’ясувати, як скласти розписку так, щоб гарантовано повернути свої кошти.

3 лютого 2020 року Ольга Сергіївна звернулася до своєї подруги Марини Олександрівни з проханням надати їй у борг 5 000 грн з огляду на бажання фінансово допомогти дітям відсвяткувати їхнє весілля. Марина Олександрівна залюбки погодилася допомогти подрузі, та водночас зацікавилася тим, чи можна якось юридично захистити себе від потенційних майнових ризиків. Для того, щоб допомогти всім позикодавцям правильно правильно оформити, і, що найголовніше - домогтися виконання зобов’язання за договором позики, ми підготували перелік питань-відповідей, які проллють світло на те, як правильно позичити гроші та на що зважати насамперед.

1. Договір позики або розписка ОБОВ’ЯЗКОВО мають бути письмовими.

Законом передбачені дві форми укладення договору позики: усна й письмова.

На підставі буквального тлумачення положень частини першої статті 1047 Цивільного кодексу України (надалі – ЦК) можна стверджувати, що:

1) усна форма укладення договору позики допускається в тому разі, якщо його сума не перевищує 10-кратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що встановлений законом.

2) письмова форма є обов’язковою, якщо сума договору є більшою, аніж 10-кратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що встановлений законом, а також у всіх випадках, коли угода підписується між юридичними особами.

Згідно з пунктом 5 Розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для мети їхнього застосування використовується сума в розмірі 17 гривень.

Тобто усна форма укладення договору позики допускається в тому разі, коли сума договору не перевищує 17*10=170 гривень. Якщо сума позики становить понад 170 гривень, то сторони мають додержуватися вимог закону щодо письмової форми договору.

У разі недотримання вимог щодо обов’язкової письмової форми договір вважається неукладеним, тобто правочину як юридичний факт не відбувся, а отже й жодних правовідносин, які породжували б взаємні права та обов’язки сторін, виникнути не могло.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст