Коментар до Постанови ВС від 26.12.2023 у справі №480/2423/21

Всім платникам податків добре відомо, що будь-яка податкова документальна перевірка починається разом з отриманням переліку документів, які потрібно надати до перевірки. І навіть якщо платник податків надасть всі документи, що має, згодом в акті перевірки можуть з’явитися зауваження щодо відсутності деяких з них.

Водночас суди неодноразово вказували на те, що платник податків має зробити все, щоб або під час перевірки, або вже під час розгляду заперечень до акта перевірки надати все, що не було враховано податковими органами. Ну і, звісно, платник податків зацікавлений вчинити так, щоби його дії не призвели до «повторної» перевірки.

Як платнику податків захистити себе та довести суду, що всі документи було надано, проте податковий орган їх або не прийняв, або не врахував? Коментована нами справа дає чітку відповідь, як діяти платнику податків у подібних ситуаціях.

Документи до перевірки – опис чи акт відмови?

ГУ ДПС області було проведено перевірку державного підприємства та зафіксовано в акті те, що ним до перевірки не надано первинні документи щодо проведених господарських операцій у 2019 році. Посадовими особами ДП надано лише належним чином засвідчені оборотно-сальдові відомості за період з 01.01.2019 до 08.10.2019.

Отже, непідтвердженими є отриманий у 2019 р. дохід на суму 74 тис. грн та витрати на суму понад 1 млн грн.

Водночас доводи податкового органу про ненадання ДП документів спростовуються як самим актом перевірки, в якому вказується про дослідження низки актів виконаних робіт, видаткових, податкових накладних, так і додатком 4 до акта перевірки «Перелік документів, які були використано при проведенні перевірки ДП», де серед документів, використаних під час проведення перевірки, були зазначені банківські документи, рахунки, видаткові накладні, акти виконаних робіт.

При цьому жодних доказів на спростування даних щодо дійсно відсутності необхідних до перевірки документів податковим органом не надано.

Суд наголосив, що відповідно до п. 85.7 ПКУ отримання копій документів оформляється описом. Копія опису, складеного посадовими (службовими) особами контролюючого органу, вручається під підпис платнику податків або його законному представнику. Якщо платник податків або його законний представник відмовляється від засвідчення опису або від підпису про отримання копії опису, то посадові (службові) особи контролюючого органу, які отримують копії, роблять відмітку про відмову від підпису.

Але під час розгляду справи складання такого опису отриманих копій документів під час перевірки не встановлено та суду такого опису не надано.