Головна Блог Новини ВС щодо оскарження розміру судових витрат - справа №760/9685/22

ВС щодо оскарження розміру судових витрат - справа №760/9685/22

28.11.2022
Переглядів : 2380

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду 2 листопада 2022 року розглянув справу №760/9685/22 стосовно судових витрат. (Джерело: Судово-юридична газета )

ДОВІДНИК: Судовий збір – всі ставки в 2022 року: рахувати не потрібно – розраховано за Вас!

Обставини справи

У липні 2022 року позивачка звернулася з позовом до Територіального центру соціального обслуговування Подільського району Києва про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Позов мотивовано тим, що вона протиправно була звільнена з посади соціального робітника відділення соціальної допомоги вдома «Поділ» та поновлена на цій посаді рішенням Солом`янського районного суду Києва від 20 червня 2022 року по справі №760/2971/21.

В справі № 760/2971/21 позовних вимог про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу не заявляла, а тому має право звернутися до суду з позовом про стягнення середнього заробітку без обмеження будь-яким строком.

Позивачка просила стягнути з Територіального центру соціального обслуговування середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі 284 821,02 грн.

Ухвалою Солом`янського районного суду Києва від 9 серпня 2022 року позов залишено без руху. Надано строк на усунення недоліків терміном 5 днів з моменту отримання копії ухвали з урахуванням вимог, викладених в ухвалі. Вказано, що ухвала в частині визначення розміру судових витрат може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня складення повного судового рішення.

Ухвала суду першої інстанції мотивована тим, що:

  • при зверненні до суду позивач судовий збір не сплатила, посилаючись на пункт 1 частини першої статті 5 Закону «Про судовий збір», яким встановлено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі. Разом з тим, з позову вбачається, що позивач звернувся з вимогою майнового характеру щодо стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, що є мірою відповідальності і до якої звільнення від сплати судового збору в порядку пункт 1 частини першої статті 5 Закону «Про судовий збір» не застосовується. Таким чином, з огляду на те, що вимога позивача є майновою, відповідно до ставок Закону «Про судовий збір» позивачу необхідно сплатити судовий збір у розмірі 2 848,21 грн та надати докази до суду;
  • позовна заява подана за допомогою системи «Електронний суд». Згідно положень абз. 2 частини першої статті 177 ЦПК у разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї, в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Таким чином, стороні позивача слід надати до суду докази надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 27 вересня 2022 року апеляційну скаргу на ухвалу Солом`янського райсуду повернуто особі, яка її подала.

Ухвала апеляційного суду мотивована тим, що:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст