Головна Блог Аналітична стаття Статті ВС перерахував особливості розгляду спорів між товариствами та їх учасниками

ВС перерахував особливості розгляду спорів між товариствами та їх учасниками

04.03.2019
Автор:
Переглядів : 7289

Однією з проблем, з якими стикаються суди, розглядаючи корпоративні спори, є те, що основоположні нормативні акти, які регулюють зазначені відносини, мають чимало недоліків. Про способи подолання останніх ідеться в довідці, підготованій Касаційним господарським судом. (Джерело: ЗіБ)

Про особливості розгляду

У довідці за результатами вивчення практики розгляду господарськими судами справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів, підготовленій судовою палатою, ідеться про таке. Процесуальні особливості розгляду корпоративних спорів установлено в Господарському процесуальному кодексі. Відповідно до ст.20 ГПК розгляд зазначеної категорії спорів належить до виключної юрисдикції господарських судів. Це правило було закріплено законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів» №483-V, який набрав чинності 29.12.2006.

Корпоративні спори не можуть бути передані на розгляд третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, крім випадків, передбачених у ГПК.

Поряд з тим відповідна заборона відсутня щодо справ у спорах, які виникають з правочинів щодо акцій, часток, паїв, інших корпоративних прав у юридичній особі, крім правочинів у сімейних та спадкових правовідносинах. Тобто такі справи можуть бути передані сторонами на вирішення третейського суду або міжнародного комерційного арбітражу.

Інші категорії справ, зокрема спори, що виникають із корпоративних відносин, у тому числі в спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов’язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів, які виникають із договору, можуть бути передані на вирішення міжнародного комерційного арбітражу лише на підставі арбітражної угоди, укладеної між юрособою та всіма її учасниками.

Особливості розгляду корпоративних спорів передбачено і щодо визначення територіальної юрисдикції (підсудності).

Вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо розгляд таких вимог

віднесений до юрисдикції господарського суду, відповідно до ч.12 ст.30 ГПК розглядаються господарським судом, визначеним за правилами підсудності щодо розгляду спору, похідними від якого є такі вимоги.

У ст.137 кодексу встановлено спеціальні вимоги щодо застосування заходів забезпечення позову в корпоративних спорах. Передусім у ч.5 названої статті закріплено недопустимість забезпечення позову в спорах, що виникають із корпоративних відносин, шляхом заборони проведення низки дій.

Відповідно до ч.9 ст.137 ГПК суд, що вирішує спір про право власності на акції (частки, паї) товариства, права акціонера (учасника), реалізація яких залежить від відносної вартості акцій (розміру частки) в статутному капіталі товариства, наділений правом постановити ухвалу про забезпечення позову шляхом установлення заборони на внесення змін до статуту цього товариства щодо розміру статутного капіталу.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст